ГоловнаСвіт

Парламент Венесуели заявив про гуманітарну кризу в країні

Парламентська опозиція просить уряд Мадуро звернутися по міжнародну гумдопомогу.

Парламент Венесуели заявив про гуманітарну кризу в країні
Очередь в одном из магазинов Каракаса
Фото: EPA/UPG

Парламент Венесуели закликав уряд президента Ніколаса Мадуро звернутися по міжнародну гуманітарну допомогу, щоб уникнути голоду в країні.

Про це повідомляє Le Figaro.

У підготовленому парламентом документі наголошено, що у Венесуелі гуманітарна криза, а влада не здатна забезпечити продовольчу безпеку.

За словами Хуліо Борхеса (Julio Borges), керівника групи парламентської опозиції, за 17 років "чавизму" держава націоналізувала 1,2 тис. підприємств. 300 із них належать до харчового сектору, сьогодні вони, за його твердженням, "нічого не виробляють". Також Борхес зазначає, що на великій частині 4 млн гектарів сільськогосподарських земель нічого не вирощують.

Крім того, парламент закликає уряд звернутися до Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) з метою створення спеціальної комісії для оцінки якості продуктів харчування у Венесуелі.

15 січня Мадуро підписав указ про введення надзвичайного економічного стану в країні терміном на 60 днів. Зазначають, що документ спрямований на захист соціальних прав у галузі освіти та охорони здоров'я. Проте парламент країни, більшість у якому належить опозиції, 22 січня відмовився затвердити указ Мадуро, оскільки прийняти постанову наосліп "було б безвідповідально".

Раніше, 5 січня, Мадуро оголосив про запровадження в країні надзвичайних економічних заходів. Метою плану, як пояснив президент, є "збільшення фундаментальних показників виробництва, розповсюдження товарів, їх комерціалізація і регулювання цін".

Венесуела, що є одним з найбільших світових виробників нафти, зіткнулася з важкою економічною кризою через падіння світових цін на вуглеводні. У країні спостерігають гострий брак основних продуктів харчування - кави, цукру, масла, а також товарів повсякденного вжитку й особистої гігієни. Влада вже ввела обмеження на продаж продуктів до двох разів на тиждень, установили державне регулювання цін. Біля магазинів шикуються багатогодинні черги із сотень людей, які сподіваються купити хоч якісь товари.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram