ГоловнаСвіт

Фізики виявили гравітаційні хвилі

Відкриття було передбачене Загальною теорією відносності Ейнштейна.

Фізики виявили гравітаційні хвилі

Команда фізиків з міжнародної колаборації LIGO заявила, що їм вдалося почути і записати звук злиття двох чорних дір, тим сам довівши існування породжених ними гравітаційних хвиль, передбачених загальною теорією відносності Ейнштейна століття тому.

Про це пише The New York Times.

Ученим вдалося знайти перші в історії людства сліди гравітаційних хвиль за допомогою однойменного детектора-інтерферометра.

У жовтні 2015 року серед фізиків в Інтернеті почали поширюватися чутки про те, що гравітаційні хвилі - "складки" тканини простору-часу, були виявлені детектором LIGO. Спочатку керівництво гравітаційної обсерваторії заперечувало цей факт, але сьогодні представники колаборації підтвердили ці чутки відразу на трьох прес-конференціях: у Вашингтоні, Москві та італійській Пізі.

"Я думаю, що це буде один із головних проривів у фізиці впродовж тривалого часу", - заявив Сабольч Марка, професор Колумбійського університету й один з учених LIGO.

"Ми виявили гравітаційні хвилі. Ми це зробили", - заявив виконавчий директор LIGO Девід Рейц, виступаючи у Вашингтоні, повідомляє агентство Рейтер.

За словами вченого, хвилі утворилися в результаті зіткнення двох масивних чорних дір, які перебувають на відстані 1,3 млрд світлових років від Землі. Сигнал було отримано 12 вересня 2015 року. Це "саме те", що було передбачене Загальною теорією відносності Ейнштейна, повідомив Рейц. Відкриття гравітаційних хвиль, або так званої "ряби простору-часу" - поворотне відкриття, яке прокладе шлях для нового етапу дослідження космосу, стверджують представники колаборації, зазначив він.

Коли хвилі досягли Землі, вони змістили промінь лазерного детектора на одну тисячну діаметра протона. Отримані коливання група вчених перетворила на звук (посилання).

У роботі цього проекту взяли участь кілька сотень учених із 14 країн світу.

Спорудження LIGO, розпочате в 1992 році, обійшлося приблизно в $1 млрд, і було завершене лише в 2000 році. У 2015 році після поновлення LIGO фізики повторно провели перезапуск обсерваторії, і за половину минулого року, як розповідає російський фізик Михайло Городецький, один з учасників колаборації, вона набрала стільки ж даних, скільки LIGO міг би зібрати за 20 років роботи на колишній чутливості, повідомляє РИА Новости.

Коли гравітаційна хвиля проходить через плечі інтерферометра, то лазерні промені, які розповсюджуються уздовж них, проходять мінливі відстані, оскільки хвиля "розтягує" і "стискає" ці плечі і простір поряд із ними. В результаті цього, коли вчені "складають" промені, отримана картинка не збігається, і виникають особливі візерунки інтерференції, які вказують на присутність гравітаційних хвиль.

Відзначають, що вченим із труднощами вдалося зловити вплив гравітаційних хвиль через те, що він виявився вкрай слабким. "На чотири кілометри реєстроване відхилення становить лише 10 в мінус 19 ступені метра - це в десять тисяч разів менше діаметра протона, ядра атома водню", - розповів Городецький.

За словами російського фізика, вітчизняні вчені працювали в рамках LIGO над підвищенням чутливості інтерферометрів, пригнічуючи різні перешкоди, в тому числі і квантовий шум, який заважає робити виміри.

Подальші спостереження за гравітаційними хвилями, як сподівається фізик, допоможуть вирішити багато таємниць і проблеми сучасної фізики і космології, в тому числі виміряти, з якою швидкістю розширюється Всесвіт, стежачи за злиттями нейтронних зірок, а також спробувати перевірити теорію струн на практиці.

Гравітаційні хвилі були передбачені Альбертом Ейнштейном 100 років тому, вони є частиною загальної теорії відносності. Найпростіший приклад такої хвилі - коли два об'єкти періодично зближуються і віддаляються один від одного під час вільного падіння (коли на них не діють ніякі сили).

На думку Guardian, за відкриття гравітаційних хвиль "напевно присудять Нобелівську премію".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram