ГоловнаСвіт

Білий дім зарахував Україну до держав, які потребують захисту

США збільшили витрати на захист Східної Європи від російської агресії

Білий дім зарахував Україну до держав, які потребують захисту
Президент США Барак Обама
Фото: EPA/UPG

У Білому домі назвали Україну державою, якій потрібен захист, як і членам НАТО на східному фланзі. Так у Вашингтоні прокоментували намір учетверо збільшити витрати на присутність у Східній Європі.

Про це повідомляє РБК з посиланням на The New York Times.

До країн, яким потрібен захист з боку НАТО і США, поряд з Угорщиною, Румунією та Прибалтикою, належить і Україна, заявили джерела в адміністрації американського президента.

У бюджеті США на 2017 фіскальний рік, на думку адміністрації, слід виділити $3,4 млрд на надання цим країнам "більш пристосованого до ведення бойових дій обладнання", а також на навчання і проведення маневрів. Зараз в американському бюджеті на ці цілі передбачено $789 млн.

"Із запитаної суми Держдепартамент і Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) претендують на $952 млн за статтею "Протидія російській агресії", - заявив можновладний представник Білого дому.

Учора в Брюсселі відкрилася дводенна нарада міністрів оборони НАТО, на якій було схвалено план посилення військової присутності альянсу в Центральній і Східній Європі. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг охарактеризував цю ініціативу як частину зусиль, спрямованих на стримування Росії.

У Білому домі зазначили, що збільшення американської присутності у східноєвропейському регіоні має показати президенту РФ Володимиру Путіну, що з його агресивною політикою "більше миритися не мають наміру".

Фото: Прес-служба Посольства США в Україні

Американський аналітичний центр RAND, який виконує дослідження на замовлення Пентагону, на початку цього року випустив доповідь, присвячену оцінці перспектив можливого військового конфлікту між Росією і НАТО. На думку авторів документа, за нинішнього рівня військової присутності Альянсу в прикордонних державах російській армії знадобиться максимум 60 годин на те, щоб захопити Ригу і Таллінн.

До липневого саміту НАТО, який відбудеться у Варшаві, Альянс муситиме визначитися з тим, скільки конкретно сил і засобів йому слід розмістити на східному фланзі, щоб, з одного боку, запобігти можливим агресивним діям, а з іншого - не провокувати Росію і дотримати угоди про розміщення звичайних озброєнь у Європі. В цілому мова йде про перекидання на схід кількох тисяч військовослужбовців, яких дислокують уздовж кордонів з Росією на ротаційних засадах.

Нагадаємо, раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг звинуватив Росію в готовності використовувати армію для перекроювання кордонів Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram