ГоловнаСвіт

Росія оголосила Ходорковського в розшук за лінією Інтерполу

Бюро призначить розгляд заявки спеціальною комісією

Росія оголосила Ходорковського в розшук за лінією Інтерполу
Фото: EPA/UPG

Росія оголосила опозиціонера, колишнього голову нафтової компанії ЮКОС Михайла Ходорковського у міжнародний розшук за лінією Інтерполу у справі про вбивство мера Нефтеюганська Володимира Петухова.

Про це пише "Интерфакс".

"Національне бюро Інтерполу в Росії на підставі матеріалів, що надійшли з Генеральної прокуратури Росії і Слідчого комітету РФ, оголосило Ходорковського в міжнародний розшук. Відповідне рішення направлено в центральне бюро Інтерполу в Ліоні", - розповіло джерело видання.

Утім, наразі у відкритій базі розшукуваних на сайті Інтерполу ім'я Ходорковського не вказано. Як відомо, багато колишніх представників режиму українського президента Віктора Януковича успішно домоглися вилучення їхніх імен з неї, пославшись на політичне переслідування.

"Интерфакс" пише, що Інтерпол включить Ходорковського у список розшукуваних після розгляду його справи спеціальною незалежною комісією.

"Центральне бюро Інтерполу у Ліоні, як правило, автоматично видає ордер на розшук та арешт осіб, щодо яких ухвалено рішення про міжнародний розшук у країнах-членах Інтерполу. Але в окремих випадках, коли надходить відповідна заява від адвокатів оголошеної в розшук особи, або за власною ініціативою Інтерполу - на підставі наявної інформації про політичний характер кримінального переслідування - питання про включення у список розшукуваних виноситься на незалежну комісію", - сказав співрозмовник агентства.

"У випадку Ходорковського, швидше за все, це питання обговорюватиметься комісією, але яким буде її вердикт, сказати наразі складно", - зауважило джерело.

Нагадаємо, що раніше колишній глава ЮКОСу близько 10 років провів за ґратами за звинуваченням в економічних злочинах. У жовтні 2013 року Ходорковський вийшов на свободу, після чого виїхав з Росії.

Пізніше проти нього порушили нову справу, пов'язану з замовними вбивствами мера Нефтеюганська Володимира Пєтухова у 1998 році і керуючого підприємством "Іст Петролеум Хандельсгез м.б.х" Євгена Рибіна у 1999 році.

Як стверджує Слідком РФ, мотивом вбивства Пєтухова і Рибіна було те, що їхня діяльність суперечила інтересам ЮКОСу. Організувати вбивство Пєтухова нібито вирішили у зв'язку з вимогами до ЮКОСу щодо повернення прихованих від держави податків. Замах на Рибіна Слідком пов'язує з ініційованими ним позовами до ЮКОСу щодо стягнення збитків, завданих незаконною діяльністю цієї нафтової компанії.

Ходорковський звинувачення на свою адресу відкидає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram