ГоловнаСвіт

Парламент Франції схвалив реформу конституції, що дозволяє уряду вводити режим надзвичайного стану

Один з пунктів реформи передбачає можливість позбавлення громадянства осіб, причетних до тероризму

Парламент Франції схвалив реформу конституції, що дозволяє уряду вводити режим надзвичайного стану
Фото: EPA/UPG

Депутати нижньої палати парламенту Франції значною більшістю голосів 10 лютого схвалили пакет конституційних реформ, який, зокрема, дозволяє уряду вводити в країні надзвичайний стан.

Про це інформує ВВС.

За чинною конституцією, для оголошення надзвичайного стану потрібен спеціальний декрет президента, відзначається в повідомленні.

Крім того, один з пунктів реформи передбачає можливість позбавлення французького громадянства осіб, причетних до терористичної діяльності.

За прийняття поправок проголосували 317 депутатів, проти - 199, ще 51 депутат утримався.

До вступу в силу законопроекту належить пройти ще кілька етапів обговорення в парламенті. Спочатку його повинен затвердити сенат, а потім схвалити більшість в дві третини голосів на спільному засіданні палат парламенту. Процес узгодження може зайняти кілька тижнів або місяців.

Проте наголошується, що підсумки голосування в Національних зборах є значною перемогою французького уряду.

Як повідомлялося, режим НС був введений у Франції зі схвалення парламенту після паризьких терактів 13 листопада, коли від рук радикальних ісламістів загинули 130 осіб і кілька сотень отримали поранення.Особливий стан був введений e перший момент терміном на 12 днів і потім продовжений на три місяці. Термін його дії закінчується 26 лютого.

Можливість продовження надзвичайного стану раніше неодноразово викликала у Франції критику як представників правих, так і лівих політичних сил. На думку супротивників такого кроку, подальше посилення режиму безпеки, який обмежує права громадян і громадські свободи, представляється невиправданим і недоцільним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram