ГоловнаСвіт

Джеб Буш фактично вибув із президентських перегонів, - експерт

Проблемою кампанії Буша виявилася недостатня робота над вивченням і складанням портрета виборця, вважає експерт.

Джеб Буш фактично вибув із президентських перегонів, - експерт
Джеб Буш
Фото: EPA/UPG

Результати праймериз в Айові та Нью-Гемпширі свідчать про те, що в лідери президентських перегонів у США вибилися "провокатори і популісти" Дональд Трамп і Тед Круз, а консерватори Джеб Буш, Кріс Крісті і Марко Рубіо не змогли створити їм гідну конкуренцію.

Про це в тексті "Американські гірки-2016. Коло перше. «Ранні штати»"  пише директор політичних програм Інституту Горшеніна Євген Курмашов.

"Мабуть, результати Айови і Нью-Гемпширу найбільш драматичними виявилися саме для Джеба. На вчорашніх праймериз Джеб трохи обігнав Марко Рубіо і трохи не дотягнув до Круза, завоювавши в Нью-Гемпширі приблизно 11%, але цей результат і це сусідство в турнірній таблиці заледве чи може радувати Буша. Цифри соціології говорять про те, що Джеб ще зберігає невеликі шанси зробити камбек у Південній Кароліні десь на рівні 2-3-го місця, проте фінансова звітність кампанії Джеба говорить про те, що спонсори більше не вірять у його потенціал, а соціологія і перші результати - що прихильники партії не бачать у ньому майбутнього кандидата в президенти від GOP", - йдеться в тексті.

На думку експерта, проблеми зі стратегією і енергетикою Джеба Буша свідчать про те, що він не поцілив у запити виборців.

"Лідери рейтингу - провокатори і популісти Трамп і Круз, кожен з яких з погляду внутрішньопартійних розкладів є бунтарем і революціонером. Партійна еліта бачить у них загрозу, але не має своїх серйозних кандидатів. Певний час такими ставками істеблішменту були Джеб Буш, Кріс Крісті і Марко Рубіо, проте їхні консервативні меседжі й образи не працюють у нових умовах", - пише Євген Курмашов.

"Бачачи цифри Джеба в дослідженнях, а також результат в Айові та Нью-Гемпширі, логічно було б припустити, що головною проблемою кампанії Джеба Буша виявилася недостатньо якісна робота над вивченням і складанням портрета виборця на етапі створення стратегії. Однак з іншого боку, Джеб Буш завжди був і залишається представником конкретної політичної династії, і уявити в його виконанні кампанію в стилі Дональда Трампа просто неможливо. Зараз Буш зберігає лише одну інтригу - якої миті він зійде із траси і чи буде учасником якого-небудь ситуативного союзу", - йдеться також у тексті.

Нагадаємо, в США на праймериз у штаті Нью-Гемпшир серед республіканців лідирує мільярдер Дональд Трамп, а серед демократів - сенатор від штату Вермонт Берні Сандерс.

За даними компанії RealClearPolitics, напередодні виборів 54,5% прихильників Демократичної партії в Нью-Гемпширі були готові голосувати за Сандерса, 41,2% - за Клінтон. Однак за результатами підрахунку третини голосів, розрив виявився ще більшим: 59% і 39% відповідно.

Те саме опитування показало, що за Трампа намір мав голосувати 31,2% прихильників республіканців, тоді як усі інші висуванці не набирали більш ніж 15%. Після підрахунку третини голосів, Трамп набирає 34%, його найближчий суперник-республіканець Джош Кейсік - 16%.

Наступні попередні вибори відбудуться в Південній Кароліні і Неваді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram