ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Москві за ніч знесли 97 "самобудів"

В РПЦ предложили построить храмы вместо снесенных в Москве ларьков

У Москві за ніч примусово демонтували 97 самовільних споруд, у роботах задіяли близько 700 одиниць техніки.

Про це розповів голова московської держінспекції з контролю за використанням об'єктів нерухомості Сергій Шогуров, повідомляється на сайті цього органу влади.

Зазначається, що більшість незаконних конструкцій розташовується безпосередньо над підземними лініями комунікацій.

У держінспекції нагадали, що 8 лютого закінчився термін, відведений на добровільний демонтаж об'єктів самовільного будівництва, які становили небезпеку для жителів. "І сьогодні місто силами ДБУ "Автомобильные дороги" мусила розпочати їхнє примусове знесення", - додали там. Ті, хто демонтував небезпечні об'єкти добровільно, мають право на отримання компенсації, яка виплачується не пізніше, ніж через два місяці з дня звернення, стверджує влада.

Знесення ведеться біля станцій метро "Чисті ставки", "Таганська", "Щолківська", "Партизанська", "Сокіл", на вулицях Люсіновська, Марксистська та інших, пише "Интерфакс".

Держінспекція на своєму сайті вказує, що сумарно всі ці об'єкти самобуду займали близько 50 тис. квадратних метрів громадської території. Після демонтажу ділянки, на яких знаходилися споруди, впорядкують.

У грудні 2015 року уряд Москви затвердив перелік зі 104-х об'єктів самовільної забудови, що підлягають знесенню в першу чергу. Як інформує ТАСС, включені у цей список споруди демонтують до кінця лютого.

Тим часом голова Патріаршої комісії з питань сім'ї, захисту материнства і дитинства протоєрей Димитрій Смирнов запропонував побудувати храми на місці знесених торгових точок у Москві. Про це він розповів в інтерв'ю радіостанції "Говорит Москва".

За його словами, столичні храми переповнені, а вільних ділянок для будівництва нових не вистачає, тому цілком можливо побудувати нові церкви на місці знесених торгових точок.

"Патріарх Олексій якось сказав: що більше храмів, то менше в'язниць. Тому храми - це справа така, вигідна. В принципі, це дуже здорова думка. Ми можемо, звичайно, тільки вітати", - пояснив Смирнов.

Він вважає, що якщо храм побудувати біля метро, на нього відразу виросте попит. Понад те, ця ділянка території буде облаштована, "там буде завжди прекрасний садок, там можуть матусі з дітьми в нашому такому рухливому місті відпочивати".

У 2010 році Російська православна церква ухвалила програму будівництва "200 храмів", яка передбачає забезпечення усіх православних жителів столичного регіону церквами крокової доступності. За перші п'ять років її дії було зведено 17 храмів. Ще 38 зараз знаходяться у стадії будівництва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram