ГоловнаСвіт

Саудівська Аравія задумалася про відправку спецпризначенців у Сирію

Саудівська Аравія задумалася про відправку спецпризначенців у Сирію
Адель аль-Джубейр
Фото: EPA/UPG

Голова МЗС Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр (Adel al-Jubeir) розповів про можливості відправити спецпризначенців королівства в Сирію в рамках очолюваної США коаліції проти "Ісламської держави".

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Іде дискусія з приводу відправлення в Сирію контингенту сухопутних сил або контингенту спецназу для роботи в складі коаліції під керівництвом США проти ІД. І Королівство Саудівська Аравія висловило готовність надати спецпризначенців для таких операцій", - сказав міністр.

При цьому міністр відмовився назвати кількість саудівських солдатів, які можуть бути відправлені в зону бойових дій.

Аль-Джубейр поговорив з журналістами після зустрічі з держсекретарем США Джоном Керрі. Основною темою переговорів у Вашингтоні були конфлікти в Сирії і Ємені.

Прес-секретар Держдепартаменту США Джон Кірбі під час щоденного брифінгу заявив, що Вашингтон "вітає пропозицію саудівців активізувати зусилля шляхом введення сухопутних підрозділів у Сирію".

У понеділок, 8 лютого, сирійські урядові війська просунулися в бік турецького кордону під час великого наступу за підтримки сил Росії й Ірану. За словами противників президента Сирії, майбутнє їхнього майже п'ятирічного повстання проти режиму Башара Асада поставлено під загрозу.

4 лютого Саудівська Аравія вперше заявила про готовність узяти участь у наземній операції в Сирії в складі міжнародної коаліції на чолі зі США. За даними джерел The Guardian, у рамках наземної операції вона може послати туди кілька тисяч солдатів спецпідрозділів, яких, імовірно, розгорнуть у координації з Туреччиною.

Слідом за Саудівською Аравією про готовність послати війська в Сирію заявили Бахрейн і Об'єднані Арабські Емірати.

Сирійська влада пообіцяла розцінювати будь-наземне вторгнення на територію країни, здійснене без згоди офіційного Дамаска, як акт агресії, "якому повинен опиратися кожен громадянин країни".

ООН звинуватила владу Сирії в убивстві тисяч в\'язнів

"Ісламська держава" - терористична організація, яка захопила влітку 2014 року частину Сирії й Іраку і проголосила там халіфат. Альянс із 65 країн на чолі зі США із серпня 2014-го проводить бомбардування території Іраку і підтримує курдські сили, що борються на землі. Через місяць почалися атаки коаліції на позиції терористів у Сирії. Із 30 вересня авіаударів по позиціях терористів у Сирії завдає і Росія, яку неодноразово викривали в неправдивості заяв про цілі авіаударів, оскільки ними ставали супротивники Асада в лавах помірної сирійської опозиції, що призводило також до загибелі мирних сирійців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram