ГоловнаСвіт

Гаїті залишилася без президента

Гаїтянський парламент у найближчі дні мусить обрати тимчасового президента

Гаїті залишилася без президента після того, як глава держави Мішель Мартелі (Michel Martelly) офіційно покинув свій пост після закінчення свого терміну перебування у владі.

Про це повідомляє Associated Press.

Мішель Мартелі
Фото: EPA/UPG
Мішель Мартелі

"Після кількох зустрічей з головою Сенату, з депутатами, з різними політичними лідерами країни, вони мені гарантували, що я можу спокійно піти. Вони зроблять все можливе для того, щоб країна зберегла стабільність", - заявив Мішель Мартелі у своїй промові перед парламентом.

У суботу, 6 лютого, президент Гаїті і парламент домовилися про створення тимчасового уряду. Очікується, що в найближчі дні парламент обере тимчасового президента, який виконуватиме свої обов'язки до заступання на посаду нового президента. Другий тур президентських виборів заплановано на 24 квітня, а новий президент має розпочати виконання обов'язків 14 травня.

Перший тур виборів президента Гаїті відбувся 26 жовтня. До другого туру пройшли Жовенель Моїз від партії "Тет Кале" (32,81%) і Жюд Селестан від опозиційної Альтернативної ліги за прогрес і гаїтянську емансипацію (25,27%). Діючий президент у виборах участі не брав. У день виборів за різні порушення було затримано понад 70 осіб. В основному це агітатори різних політичних сил і ті, хто намагався вигнати представників партій з виборчих дільниць.

Проведення другого туру виборів переносилося кілька разів. Раніше вибори, заплановані на 27 грудня, відклали на невизначений термін після заяв опозиційного кандидата про порушення під час першого туру. Після цього датою виборів називали 17-те і 24 січня, проте день голосування знову переносили.

На тлі політичної кризи у країні періодично спалахують вуличні заворушення. Так, з міркувань безпеки влада скасувала проведення карнавалу Марді-Гра.

Заворушення у Порт-о-Пренсі, столиці Гаїті
Фото: EPA/UPG
Заворушення у Порт-о-Пренсі, столиці Гаїті

Нагадаємо, у листопаді на Гаїті заарештували родичів президента Венесуели у справі про наркотики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram