ГоловнаСвіт

Іран відновив постачання нафти у Європу

Іран планує продавати по 300 тис. барелів нафти на день

Іран відновив постачання нафти у Європу
Фото: EPA/UPG

Після скасування санкцій Іран відновив експорт нафти в Європу - в ніч проти суботи трейдер Glencore почав завантаження іранської нафти для її експорту морем.

Як повідомляє The Wall Street Journal, танкер, орендований Glencore AG, завантажив 80 тис. тонн нафти на терміналі в Перській затоці.

Іран планує продавати по 300 тис. барелів нафти на день європейським покупцям. Країна має намір продавати нафту за валюту ЄС - євро - і вимагати в цій валюті заморожені в рамках санкцій активи, оскільки іранський Центробанк вирішив проводити зарубіжні розрахунки тільки в цій валюті.

Нагадаємо, 14 липня 2015 року США, Росія, КНР, Великобританія, Франція, Німеччина та Іран досягли угоди щодо ядерної програми Тегерана. Іран зобов'язався позбутися 98% наявного ядерного палива і скоротити дві третини центрифуг, а також демонтувати ядерний реактор в Араці. В обмін на це з Тегерана зняли санкції, які можуть повернути, якщо Ісламська Республіка не виконає своїх зобов'язань.

Після зняття зняття санкцій Іран отримав доступ до своїх заморожених активів на рахунках за кордоном, вартість яких становить до 100 млрд доларів. Також Іран також зможе збільшити експорт нафти на 500 тис. барелів на день. Зазначимо, що країна володіє четвертими за масштабами запасами нафти у світі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram