ГоловнаСвіт

КНДР запустила ракету дальньої дії

Радбез ООН збирається на екстрене засідання.

КНДР запустила ракету дальньої дії
Фото: EPA/UPG

Північна Корея здійснила в ніч проти неділі запуск балістичної ракети дальньої дії з випробувального полігону на північному заході країни.

Про це повідомляє ВВС.

Раніше КНДР заявляла, що має намір запустити ракету зі штучним супутником для спостереження Землі, і надіслала відповідне повідомлення міжнародним організаціям.

У повідомленні Пхеньяна йшлося, що перший ступінь ракети впаде в Жовте море біля західних берегів Південної Кореї, другий - у Тихий океан біля берегів Філіппін.

Після старту ракета полетіла на південь і, за наявними даними, пройшла над японським архіпелагом Окінава (Сакісіма).

Північнокорейське телебачення вранці в неділю заявило, що ракета успішно вивела на орбіту супутник, і що запуск було проведено за особистою вказівкою імператора країни Кім Чен Ина.

Пхеньян стверджує, що його ракетна програма має мирний характер, проте США, Японія, Південна Корея і навіть дружній КНДР Китай вважають, що запуск супутників є прикриттям для спроб режиму Кім Чен Ина створити міжконтинентальну зброю, яка здатна досягти західного узбережжя США.

Південнокорейські аналітики пов'язують ракетний пуск із днем народження Кіма Третього, який відзначатимуть 16 лютого.

Нинішнє випробування - п'яте чи шосте.

Запуски в липні 2006-го, квітні 2009-го і квітні 2012 року завершилися падінням ракет у море невдовзі після старту. У грудні 2012 року триступенева ракета вивела на орбіту штучний супутник. У травні 2015 року влада КНДР стверджувала, що провела успішний запуск балістичної ракети з борту підводного човна, проте міжнародні спостерігачі не можуть ані підтвердити, ні спростувати цю інформацію.

6 січня цього року Північна Корея повідомила про проведене випробування водневої бомби.

Держсекретар США Джон Керрі охарактеризував дії Пхеньяна як "велику провокацію, що загрожує не тільки безпеці Корейського півострова, але й безпеці регіону і Сполучених Штатів".

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе назвав дії Пхеньяна "неприйнятними", вказавши, що вони є прямим порушенням резолюцій Ради Безпеки ООН, що забороняють КНДР проводити ядерні та ракетні випробування.

Представник японського уряду, не вдаючись у подробиці, заявив, що Токіо розгляне питання про посилення санкцій відносно КНДР.

Раніше Японія вказувала, що готова до перехоплення ракети, якщо її політ загрожуватиме території країни.

Уряд Південної Кореї попросив про скликання екстреного засідання Ради Безпеки ООН у зв'язку із запуском ракети. Пізніше стало відомо, що Радбез збереться в неділю об 11:00 за нью-йоркським часом (18:00 за Києвом).

Пекін у принципі визнає право КНДР на мирне використання космосу, але наразі ракетні запуски суперечать резолюціям Ради Безпеки ООН, ідеться в заяві МЗС КНР.

Представник генерального секретаря ООН виступив із засудженням дій Пхеньяна.

Новин із Далекого Сходу торкнулися учасники теледебатів між претендентами на висунення кандидатом у президенти США від Республіканської партії, що проходили в цей час.

Колишній губернатор Флориди Джеб Буш заявив, що санкціонував би превентивний удар по північнокорейських ракетних установках у разі виникнення загрози безпеці США. Сенатор від Техасу Том Круз уникнув прямої відповіді, сказавши, що діяв би відповідно до конкретної ситуації. Політик-мільярдер Дональд Трамп висловив думку, що "швидко і рішуче" закликати Пхеньян до порядку повинен Китай.

Претендент на висунення кандидатом у президенти США від Демократичної партії Барні Сандерс під час теледебатів з Гілларі Клінтон 5 лютого назвав політику Північної Кореї головною загрозою національній безпеці США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram