ГоловнаСвіт

У статистиці із Чечні знайшли повторювані до останнього знака числа

З погляду реальної статистики такий збіг неможливий

У статистиці із Чечні знайшли повторювані до останнього знака числа

Опубліковані Чечнею дані про обсяги проданого в районах республіки продовольства свідчать про можливу "підкрутку" чисел для спрощення звітності.

До такого висновку після аналізу відкритих даних дійшло видання "Медуза", пише Slon.

Згідно з повідомленням, у даних за 2013 і 2014 роки відразу в декількох районах Чечні зафіксовано однакову кількість проданих продуктів на душу населення. Числа збігаються до останнього знака після коми у восьми із 17 муніципалітетів республіки. За обидва роки ці середні значення для районів повторюють загальне середнє значення для всієї Чечні - ніби отримане число для всієї республіки просто множили на населення районів.

З погляду реальної статистики такий збіг неможливий, оскільки йдеться про різні за площею і населенням райони. Один з них - столиця Чечні Грозний, де рівень споживання повинен радикально відрізнятися, зазначають у публікації.

Ще в шести районах, де середнє значення не дорівнює середньому по республіці, виявлено практично однакове відхилення від цього числа. Наприклад, якби в Ітум-Калінському районі кожен із 5 960 жителів купив продуктів на 41 730,67 рубля (середнє для району і для республіки у 2014 році), то вийшла б сума близько 249 млн рублів. Але у звіті Чеченстату зафіксовано значення 1 220 млн рублів - на 971 тисячу більше. І рівно на ту саму 971 тисячу рублів відрізняються дані у звіті і "в теорії" ще у двох районах.

Нагадаємо, в січні МВС Чечні нарахувало на мітингу за Кадирова 1 млн осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram