ГоловнаСвіт

Поліція застосувала сльозогінний газ проти противників реформ у Греції

Греція планує повністю відмовитися від пенсійних виплат до 2019 року

Поліція застосувала сльозогінний газ проти противників реформ у Греції
Беспорядки в Афинах (архив)
Фото: EPA/UPG

У столиці Греції Афінах поліція застосувала сльозогінний газ проти противників пенсійної реформи.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Близько 50 тис. греків пройшли маршем до будівлі парламенту в Афінах з вимогою відмовитися від заходів економії. Група підлітків, яка відкололася від основної групи мітингувальників, почала закидати поліцейських камінням і пляшками із запальною сумішшю, на що ті відреагували застосуванням сльозогінного газу і світлошумових гранат.

Також сьогодні скасовано десятки внутрішніх рейсів, не ходять пороми, велика частина громадського транспорту стоїть через загальнонаціональний страйк, організований двома найбільшими профспілками Греції - працівників приватного сектору (GSEE) і держслужбовців (Adedy).

Греція мусить скоротити витрати на виплату пенсій до 1% ВВП (€1,8 млрд) цього року. З тим, щоб захистити пенсіонерів від подальшого скорочення пенсій (пенсії вже 11 разів скорочувалися з 2010 року), грецький уряд планує збільшити внески на соціальне забезпечення від працівників і роботодавців. Профспілки, однак, вважають, що це лише збільшить безробіття і буде сприяти тому, що працівники, більшість із яких самозайняті, почнуть ухилятися від сплати податків, оскільки внески на соціальне забезпечення залежать від декларованих доходів.

При цьому близькі до міжнародних кредиторів джерела Рейтер зазначають, що заходи економії, які передбачають поетапну відмову від пенсійної допомоги до 2019 року, хоча і відповідають в цілому вимогам кредиторів, можуть виявитися недостатніми.

Греція мусить провести пенсійну реформу в обмін на третій пакет зовнішньої фінансової допомоги в розмірі €86 млрд. У найближчі дні міжнародні кредитори розпочнуть оцінку виконання Афінами взятих на себе зобов'язань.

Нагадаємо, у вівторок, 2 лютого, грецькі фермери блокували тракторами основні автомагістралі країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram