ГоловнаСвіт

Турецького доцента виправдали у справі про "терористичну пропаганду" на іспиті

Викладачеві загрожувало 7 років позбавлення волі

Турецького доцента виправдали у справі про "терористичну пропаганду" на іспиті
Абдулла Оджалан
Фото: www.vestikavkaza.ru

Суд виправдав доцента факультету політології університету Анкари Решата Бариша Унлу, якого звинуватили у "терористичній пропаганді" та "виправданні злочинності" через питання на іспиті про погляди лідера забороненої в Туреччині "Робітничої партії Курдистану" Абдулли Оджалана.

Про це повідомляє Associated Press.

Засідання суду тривало близько півтори години, після чого викладача повністю виправдали. У залі суду були присутні члени опозиційної Республіканської народної партії і курдської Народно-демократичної партії.

Унлу опинився у центрі судового розгляду після іспиту на курсі "Політичне життя та інститути Туреччини". Доцент запропонував студентам порівняти еволюцію поглядів Оджалана в маніфесті 1978 року про "курдську революцію" і тексті 2012 року про демократичні методи суспільного устрою.

Це питання розцінили як спробу легітимізації ідей Оджалана, лідера забороненої організації, який відбуває довічний термін. Для Унлу просили сім років позбавлення волі.

Абдулла Оджалан був найбільшою фігурою у курдському збройному опорі з вимогою незалежності від Туреччини. Оджалан з 1999 року перебуває у в'язниці на острові Імрали, де відбуває довічний термін.

Відносини між РПК і Туреччиною різко загострилися після теракту в місті Суруч 20 липня, коли загинули 32 людини, переважно курди. Бійці РПК звинуватили турецьку владу в пособництві ісламістам.

У 2013 році Анкара і РПК уклали угоду про припинення вогню. Цьому передувало збройне повстання РПК, що тривало з 1984 року. Жертвами конфлікту стали понад 40 тис. осіб. РПК вимагає створення курдської автономії у складі Туреччини.

Нагадаємо, у січні в Туреччині заарештували вчених, які закликали до мирного вирішення курдського питання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram