ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Трьох турецьких студентів відрахували з вишу за вказівкою ФСБ

Росія продовжує реалізацію антитурецької політики

Трьох турецьких студентів відрахували з вишу за вказівкою ФСБ
ФСБ

Генеральна прокуратура Росії повідомила президентську Раду з прав людини, що трьох студентів Національного дослідницького ядерного університету Московського інженерно-фізичного інституту з Туреччини відрахували на підставі рішення ФСБ.

Про це повідомляється на сайті РПЛ РФ.

Як випливає з повідомлення, ФСБ винесла рішення "про небажаність їхнього перебування на території Російської Федерації".

Загалом РПЛ просила Генпрокуратуру перевірити інформацію про відрахування з російських вишів 13 турецьких студентів. Десять молодих людей відрахували з Воронезького інституту високих технологій. Вони, за даними вишу, порушили договір про платне навчання. Ще один студент сам пішов із Самарського державного економічного університету.

У листі голові Ради Михайлу Федотову перший заступник генпрокурора підкреслив, що порушень закону у жодному з 13 випадків не виявлено.

Про відрахування турецьких студентів з МІФІ стало відомо у грудні 2015 року. Тоді також повідомлялося про обшуки у них у гуртожитку Обнінської філії інституту. У МІФІ повідомили, що троє студентів з Туреччини отримали припис від міграційної влади покинути територію Росії.

У МЗС РФ, проте, заявили, що єдиний підтверджений факт виключення турецьких студентів з російських вишів - відрахування восьми осіб у Воронежі через неуспішність і прогули.

Відносини Москви і Анкари загострилися після того, як наприкінці листопада минулого року турецькі ВПС збили російський бомбардувальник Су-24, який порушив турецький повітряний простір, незважаючи на численні попередження. У Москві наполягають, що літак летів над Сирією і попереджень не отримував. Бомбардувальник впав на території Сирії, одного з двох пілотів вбили бойовики, іншому вдалося врятуватися.

Росія ввела щодо Туреччини санкції. З 1 січня 2016 року заборонено брати на роботу турецьких громадян, також заборонено імпорт деяких товарів, призупинено дію безвізового режиму, також заборонено продаж путівок до Туреччини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram