ГоловнаСвіт

Бельгія першою з країн ЄС відправила додому літак з мігрантами з Іраку

Мігранти вирішили повернутися на батьківщину добровільно.

Бельгія першою з країн ЄС відправила додому літак з мігрантами з Іраку
Фото: grantham.karoo.net

Бельгія організувала чартерний рейс, щоб відправити додому 111 мігрантів з Іраку, які добровільно відмовилися очікувати рішення про надання їм статусу біженця й вирішили повернутися у свою країну.

Про це повідомляє

RTBF.

"Це добровільне повернення. Це не висилка. Люди хочуть виїхати, тому ми полегшуємо їм це завдання", - заявив держсекретар Бельгії з питань притулку та міграції Тео Франкен.

Як розповів Франкен

телеканалу VRT, це не перший випадок повернення мігрантів з Іраку додому, але вперше в ЄС для цих цілей влада країни орендувала літак й організувала чартерний рейс до Багдада.

За його словами, за кілька тижнів вересня та жовтня 2015 року в королівство прибуло до 7 тисяч іракців. Тепер частина з них хоче повернутися додому, оскільки їхні очікування не виправдалися. Посередники, які допомагали мігрантам переправитися в Європу, обіцяли, що там "тече молоко і мед", а натомість іракці "сплять у казармах на розкладачках", розповів держсекретар. Вони розраховували швидко заробити і повернутися у свою країну з грошима, підкреслив він.

У Бельгії іракців розглядають не як біженців, а як економічних мігрантів. Переважно це вихідці з Багдада віком 25-45 років, які приїжджають без сімей на заробітки. За 2015 рік, розчарувавшись у системі отримання статусу біженця, додому повернулися 1014 іракців.

Нагадаємо, напередодні повідомляли, що в Європі зникли 10 тис. дітей-мігрантів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram