ГоловнаСвіт

ВПС Туреччини переведено в стан "повної готовності"

Пілоти отримали право відкривати вогонь без узгодження з командуванням.

ВПС Туреччини переведено в стан "повної готовності"
Турецкий истребитель (Архив)
Фото: hvkk.tsk.tr

У Військово-повітряних силах Туреччини оголошено "помаранчевий" рівень тривоги.

Про це повідомляє державне турецьке агентство Anadolu Agency.

Як розповіли агентству співрозмовники у військових колах, підвищений рівень тривоги на авіабазах ВПС Туреччини припускає "повну готовність до всього" і негайну відповідь пілотів без узгодження з командуванням.

Газета Milliyet, своєю чергою, зазначає, що таким чином новина про підвищення пильності турецької авіації "була напівофіційно донесена до всього світу".

У ЗС Туреччини, як зазначає газета, використовується три основні рівні тривоги: "білий" (низька ймовірність нападу), "жовтий" (є ймовірність нападу) і "червоний" (висока ймовірність сутички або війни). Але для військово-повітряних сил вводиться ще й "помаранчевий" рівень, який формально означає, що "протистояння може відбутися в будь-який момент, і що силам треба бути готовими до оборони і нападу".

При цьому червоний рівень для ВПС фактично може означати початок будь-яких військових дій і необхідність безпосереднього реагування на них.

Нагадаємо, в суботу Туреччина звинуватила Росію в порушенні повітряного простору. Наголошують, що російський військовий літак Су-34 вторгся в турецький повітряний простір після безлічі попереджень російською та англійською мовами. Президент Туреччини заявив про своє бажання особисто обговорити з президентом Росії пригоду з літаком. Сьогодні вранці Пентагон підтвердив порушення турецького кордону російським літаком. У Міноборони РФ порушення традиційно заперечують.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram