ГоловнаСвіт

Пентагон підтвердив порушення турецького кордону російським літаком

Міноборони США закликало Росію "поважати повітряний простір Туреччини".

Пентагон підтвердив порушення турецького кордону російським літаком
Су-24
Фото: http://ria.ru

Представник Міністерства оборони США Марк Райт підтвердив заяви Анкари про порушення кордону Туреччини російським літаком Су-34.

Про це повідомляє РИА Новости.

"Ми в курсі повідомлень і можемо підтвердити, що вчора ще один російський військовий літак порушив повітряний простір Туреччини та НАТО", - заявив представник Пентагону.

Пентагон закликає Росію "поважати повітряний простір Туреччини і припинити дії, які призводять до ризику підвищеної нестабільності в регіоні".

"Важливо, щоб росіяни й турки говорили один з одним і вживали заходів щодо запобігання ескалації", - додав Райт.

У суботу, 30 січня, МЗС Туреччини опублікувало заяву на своєму сайті про те, що російський військовий літак Су-34 вторгся в турецький повітряний простір після безлічі попереджень російською та англійською мовами. Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив про своє бажання особисто обговорити з президентом Росії випадок з літаком.

Незабаром Міноборони Росії заявило, що російський літак не вторгався в турецький повітряний простір. Офіційний представник Міноборони Ігор Конашенко повідомив, що російські засоби ППО в Сирії і сирійські РЛС контролю за повітряним простором не зафіксували жодних порушень на сирійсько-турецькому кордоні. Він назвав заяви Туреччини про порушення повітряного простору пропагандою.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг, своєю чергою, заявив, що Росія повинна поважати повітряний простір альянсу.

Нагадаємо, 24 листопада 2015 року Туреччина збила російський Су-24, який залетів у її повітряний простір. Туреччина стверджує, що літак перетнув кордон і військові дали екіпажу десять попереджень. У Росії кажуть, що літак перебував у небі над Сирією. При  падінні літака загинув пілот. Під час польоту до місця рятувальної операції вертоліт Мі-8 підбили на території Сирії. Він здійснив аварійну посадку. В результаті загинув контрактник морської піхоти.

Інцидент призвів до різкого охолодження відносин між Туреччиною та Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram