ГоловнаСвіт

Столтенберг закликав Росію поважати повітряний простір НАТО

Російський Су-34 порушив кордони Туреччини.

Столтенберг закликав Росію поважати повітряний простір НАТО
Фото: EPA/UPG

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Росія повинна поважати повітряний простір Альянсу.

Про це йдеться в заяві Столтенберга з приводу вчорашнього інциденту в повітряному просторі Туреччини.  Її оприлюднено на сайті НАТО.

"Я закликаю Росію діяти відповідально і поважати повітряний простір НАТО. Росія повинна вжити всіх необхідних заходів для того, щоб такі порушення надалі не повторювалися", - заявив генсек НАТО.

"НАТО солідарний з Туреччиною і підтримує територіальну цілісність нашого союзника, Туреччини. Члени Альянсу далі зміцнюють повітряну оборону Туреччини, в грудні було вирішено посилити присутність літаків раннього попередження AWACS над Туреччиною. Це рішення ухвалили до вчорашнього інциденту", - сказав Столтенберг.

Тим часом Міноборони РФ заявило, що порушення повітряного простору не було.

"Жодних порушень повітряного простору Туреччини літаками російської авіагрупи в Сирійській Арабській Республіці не було. Заяви турецької сторони про нібито факт порушення російським літаком Су-34 повітряного простору - голослівна пропаганда. Упевнений, що навіть турецькі фахівці ППО знають, що радіолокаційні станції (радари), які здійснюють контроль повітряного простору, можуть фіксувати лише висоту, курс і швидкість об'єкта в повітрі. Жоден з таких радарів не здатен установити тип і державну приналежність повітряного об'єкта - Росії чи очолюваної США так званої "антиіділівської коаліції", - цитує ТАСС офіційного представника Міноборони Росії Ігоря Конашенкова.

Він допустив, що турецькі "безграмотні пропагандисти" передивилися голлівудських бойовиків.

Нагадаємо, Туреччина в суботу повідомила, що 29 січня об 11:46 ранку російський військовий літак Су-34 залетів у турецький повітряний простір. Пілота російських ВПС попередили про порушення російською й англійською мовами.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив після цього, що хоче зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram