ГоловнаСвіт

Туреччина звинуватила Росію в порушенні повітряного простору

Російського посла викликали в МЗС.

Туреччина звинуватила Росію в порушенні повітряного простору
Фото: mil.ru

Міністерство закордонних справ Туреччини звинуватило Росію в порушенні повітряного простору.

29 січня об 11:46 ранку російський військовий літак Су-34 залетів у турецький повітряний простір. Пілота російських ВПС попередили про порушення російською й англійською мовами.

"Усупереч низці попередніх публічних попереджень від імені Туреччини і НАТО, це нове порушення стало черговим конкретним свідченням поведінки Росії, спрямованої на ескалацію. Ми знову закликаємо Росію діяти відповідально і не порушувати повітряний простір Туреччини, що є повітряним простором НАТО. Ми наголошуємо, що такі дії можуть призвести до серйозних наслідків, відповідальність за які повністю лежатиме на Російській Федерації", - йдеться в заяві турецького МЗС.

У зв'язку з інцидентом російського посла викликали в турецьке зовнішньополітичне відомство, де йому висловили протест і засудили дії ВПС.

Нагадаємо, 24 листопада 2015 року Туреччина збила російський Су-24, який залетів у її повітряний простір. Туреччина стверджує, що літак перетнув кордон і військові зробили екіпажу десять попереджень. У Росії кажуть, що літак перебував у небі над Сирією. Унаслідок падіння літака загинув пілот. Під час польоту до місця рятувальної операції вертоліт Мі-8 підбили на території Сирії. Він здійснив аварійну посадку. У результаті загинув контрактник морської піхоти.

Інцидент призвів до різкого охолодження відносин між Туреччиною та Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram