ГоловнаСвіт

Франція й Іран уклали угоду на €23 млрд

Замовлення включає найбільший у світі пасажирський літак

Франція й Іран уклали угоду на €23 млрд
Фото: Твиттер

У четвер 28 січня, Іран погодився купити 118 літаків Airbus на суму близько €23 млрд євро ($ 25 млрд) відповідно до меморандуму про взаєморозуміння, підписаного під час візиту до Франції президента Ірану Хасана Рухані.

Про це повідомляє France24.

Угоду на придбання 73 далекомагістральних і 45 середньомагістральних літаків завершать, тільки-но повністю знімуть міжнародні санкції проти Ірану.

Як повідомляють, замовлення включає А380s - найбільший у світі пасажирський літак виробництва компанії Airbus.

Угода охоплює нові замовлення літаків, а також "повний пакет співробітництва у сфері цивільної авіації", - йдеться в заяві Airbus.

Флот цивільної авіації Ірану налічує близько 140 літаків, середній термін експлуатації яких - близько 25 років. Угода повинна дозволити Ірану відправити літаки "на пенсію" і вирішити проблему безпеки польотів.

"Сьогоднішня заява є першим кроком на шляху до відновлення престижу галузі цивільної авіації в регіоні", - сказав генеральний директор Iran Air Фархад Парвареш.

Операція була однією з кількох, про які домовилися під час офіційного візиту Рухані до Франції. Повідомляють також про створення спільного підприємства між французькою компанією PSA Peugeot Citroen та іранською Khodro. Відповідно до умов угоди, обидві фірми планують модернізувати завод недалеко від Тегерана і розпочати виробництво автомобілів у середині-2017. Початкова мета виробництва - 200 тис. автомобілів на рік.

Оголошено також про нафтовий контракт із французькою Total і розширення аеропорту Ірану будівельною компанією Bouygues і Aeroports Парижа (ADP).

Нагадаємо, президент Ірану 25 січня почав перший офіційний візит до Європи після скасування санкцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram