ГоловнаСвіт

У Польщі запропонували видати посвідку на проживання мільйону українців

Спілка підприємців заявила, що країна терміново потребує робочої сили.

У Польщі запропонували видати посвідку на проживання мільйону українців
Фото: donbass.ua

Спілка підприємців і роботодавців Польщі запропонувала надати посвідку на проживання мільйону українців, які працюють у країні.

До 2050 року населення Польщі, за прогнозами, скоротиться більш ніж на 4 млн. Із решти 34 мільйонів більш ніж 10% будуть людьми віком понад 80 років. "Такі прогнози - це справжня катастрофа", - заявляє прес-служба Спілки.

За оцінками аналітиків організації, щоб підтримати поточний рівень економіки, до 2050 року країна повинна прийняти близько 5 млн іммігрантів.

"Рецепт один - Польща терміново потребує іммігрантів, які хочуть працювати і легко асимілюються. Найбільш придатними кандидатами можуть бути українці. За даними уряду, в країні легально працюють 650 тис. українців, число нелегалів сягає 270 тис. Тож можна говорити, що в Польщі на різних підставах перебуває близько мільйона українців. У зв'язку із цим потрібно терміново легалізувати перебування українців, які зараз проживають у Польщі", - наголошено в заяві.

Також паралельно організація пропонує задуматися про легалізацію білорусів і в'єтнамців.

Спілка наводить слова Томаша Барана з дослідницької організації Maison, який проводив опитування на тему надання посвідки на проживання громадянам України. За його оцінками, таке рішення підтримують 52% опитаних поляків.

Нагадаємо, що Польща останнім часом активно використовує тему українських мігрантів, щоб аргументувати відмову від прийняття переселенців із Близького Сходу.

19 січня на дебатах у Європейському парламенті прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло сказала, що Польща "прийняла близько мільйона біженців з України - людей, яким ніхто не хотів допомогти".

Посол України в Польщі Андрій Дещиця опісля назвав слова Шидло маніпуляцією. Насправді, вказав Дещиця, у Польщі легально перебуває близько мільйона трудових мігрантів з України, а не біженців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram