ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Шведський суд задовольнив скаргу РФ у справі ЮКОСу

Рішення можна оскаржити у Верховному суді Швеції до 15 лютого

Шведський суд задовольнив скаргу РФ у справі ЮКОСу
Фото: EPA/UPG

Апеляційний суд Швеції задовольнив скаргу Росії у справі з іспанськими інвестфондами, що були утримувачами американських депозитарних розписок на акції ЮКОСу.

Про це повідомляє "КоммерсантЪ".

Апеляція визнала, що арбітражний інститут торгової палати Стокгольма, який у липні 2012 року задовольнив позов фондів і постановив стягнути з РФ $2 млн та відсотки, не мав компетенції розглядати цей спір.

Це рішення дає Росії привід вимагати скасування рішення про стягнення $2 млн на користь фондів. Крім того, на думку російських юристів, воно може посилити позиції РФ в оскарженні рішень Гаазького арбітражу на $50 млрд.

Рішення можна оскаржити у Верховному суді Швеції до 15 лютого.

Нагадаємо, 2007 року сім іспанських фондів після визнання ЮКОСу банкрутом подали позов до Стокгольмського суду.

Третейський суд в Гаазі у липні 2014 року ухвалив рішення про стягнення з Росії $50 млрд на користь акціонерів компанії ЮКОС, голову якої, Михайла Ходорковського, посадили у в'язницю 2003 року, а саму компанію - ліквідували.

Росія відмовляється виплачувати компенсацію, оскільки рішення суду ухвалювалося на основі Енергетичної хартії, не підписаної РФ. У червні у цій справі заарештували активи Росії у Бельгії та Франції, але згодом рахунки розблокували.

У липні 2015 року колишні акціонери ЮКОСу пригрозили РФ іноземними судами у разі невиплат за рішенням ЄСПЛ. У жовтні Держдума РФ ухвалила законопроект, що передбачає відповідні заходи на арешти її майна за кордоном "на принципах взаємності".

14 липня Конституційний суд РФ дозволив Москві не виконувати рішення ЄСПЛ. КС РФ постановив вирішувати питання про виконання постанов Страсбурзького суду у кожній справі індивідуально.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram