ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

На BBC вийшов фільм про таємне багатство Путіна (відео)

"Люди з близького оточення Путіна називають його Михайлом Івановичем"

Британський телеканал BBC One показав документальний фільм Ричарда Білтона про Володимира Путіна,що розповідає, як російський президент використовував свою владу, щоб накопичити таємні статки.

Як повідомляє телеканал "Дождь", автор фільму "Таємні багатства Путіна" посилається на колишніх кремлівських інсайдерів, які розповіли, як президент РФ "приховує свої багатства" .За оцінкою автора, Путін - найбагатша людина в Європі і одна з найбагатших у світі, його статок оцінюють у 40 млрд доларів .

Офіційний представник Міністерства фінансів США Адам Шубін, відповідальний за санкції проти Росії, розповів, що уряду давно відомо про причетність Путіна до корупції. За його словами, офіційна зарплата російського президента становить близько 110 тис. доларів на рік, але це "аж ніяк не основна" частина його доходів. Путін і його найближче оточення залучені до різних схем збагачення. "Я вважаю це корупцією", - сказав Шубін.

Путін також має нерухомість в Іспанії. Про це у фільмі розповідає підполковник юстиції Андрій Зиков, який вів так звану "справу Путіна". За його словами, гроші на будівництво котеджів переказала в Іспанію корпорація "Двадцятий трест". За фактом розкрадання бюджетних коштів керівництво цієї корпорації порушило кримінальну справу, яку розслідував Зиков - тоді слідчий з особливо важливих справ. Він стверджує, що до розкрадання коштів цим акціонерним товариством причетний особисто Путін, з чиєї ініціативи його й створили.

Російський бізнесмен Макс Фрідзон звинувачує Путіна в тому, що він отримав 4% нафтової компанії Фрідзона, коли був заступником мера Санкт-Петербурга. Компанія тоді отримала ексклюзивні права на постачання авіапалива в аеропорт "Пулково". За словами Фрідзона, спочатку Путін просив собі частку в розмірі 15%, проте в жодних документах це не було зазначено. Кремль, зі свого боку, спростовує такі звинувачення.

"Люди з близького оточення Володимира Путіна називають його Михайлом Івановичем - так звучить псевдонім президента", - розповів екс-голова "Совкомфлота" Дмитро Скарга.

Він також розповів, що в березні 2002 року курирував передачу Путіну яхти "Олімпія" від бізнесмена Романа Абрамовича вартістю 45 млн доларів. За твердженням Скарги, яхту передали Путіну через офшорну компанію, але справжнім власником був особисто президент РФ. "Поточні витрати на яхту оплачували з російського бюджету", - розповів співрозмовник BBC.

Частим гостем яхти був, зокрема, близький друг Путіна Геннадій Тимченко, до 2014 року колишній власник нафтотрейдера Gunvor. У фільмі сказано, що Путін нібито мав інвестиції в цій компанії. Адвокати Тимченка категорично заперечують звинувачення, називаючи їх пропагандою.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков не прокоментував фільму BBC. "Уся інформація є чистою вигадкою", - сказав він. Сам Путін відмовився брати участь у зйомках.

Нагадаємо, до річниці окупації Криму в Росії зняли фільм "Крим. Шлях на Батьківщину" режисера Андрія Кондрашова. У цьому фільмі Путін розповів, що особисто займався подіями в Криму в лютому-березні 2014 року, які закінчилися незаконним приєднанням півострова до РФ. Пізніше, на 15-річчя президентства, Путіну подарували ще один "біографічний" фільм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram