ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Голову Сбербанку звинуватили в залежності Росії від нафти і газу

Російський сенатор назвав Грефа "кінченою скотиною".

Голову Сбербанку звинуватили в залежності Росії від нафти і газу
Герман Греф
Фото: vesti.kz

Член комітету Ради Федерації Росії з міжнародних справ Ігор Морозов у Facebook назвав голову Сбербанку Германа Грефа кінченою скотиною.

Відповідний запис доступний

на сторінці Морозова у Facebook.

На його думку, якби Греф не був свого часу міністром економічного розвитку і торгівлі, то Росія не мала б "такої катастрофічної залежності" від нафти і газу.

"Не впорався Греф і з прямою вказівкою президента створити глибоку переробку деревини, а не вивозити за кордон "кругляк". Багато з чим не дав ради в нульові Греф, а тепер заявляє, що Росія - дауншифтер. Кінчена скотина!" - написав сенатор, який представляє в Радфеді Рязанську область.

Своє обурення Морозов висловив, перебуваючи на 24-й сесії Азіатсько-Тихоокеанського парламентського форуму (АТПФ) у канадському Ванкувері. Морозов прикріпив до свого запису в соцмережі відеоролик, у якому показано зліт гідролітака. "Ванкувер літає... Літає і на вертольотах, і на гідролітаках, і це звичайний засіб пересування між островами", - зазначив він.

Сенатор вважає, що якби не Греф, то "ми зараз теж літали б". "Ми пам'ятаємо заяви Грефа про те, що йому легше купити 100 "Боїнгів", ніж дати ці гроші російським виробникам", - додав він.

15 січня під час гайдарівська форуму в Москві Греф назвав Росію країною-дауншифтером, яка програла конкуренцію іншим державам. Президент Сбербанку вважає, що країни, які не зуміли адаптуватися до змін в економіці, будуть усім поступатися. Він закликав зупинити "експорт мізків" з Росії і запропонував радикально поміняти модель освіти. Після цієї заяви віце-спікер Держдуми Микола Левічов закликав Грефа добровільно піти у відставку.

Герман Греф очолював Міністерство економічного розвитку і торгівлі Росії з 18 травня 2000-го по 24 вересня 2007 року. З жовтня 2007 року Греф є головою правління Сбербанку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram