ГоловнаСвіт

FT: Башар Асад відкинув прохання Путіна піти у відставку (оновлено)

За даними європейських розвідників, сирійський лідер дав зрозуміти, що Росія не має перспектив у Сирії.

FT: Башар Асад відкинув прохання Путіна піти у відставку (оновлено)
Башар Асад и Владимир Путин
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін просив президент Сирії Башара Асада піти з влади.

Як повідомляє Financial Times із посиланням на джерела в європейській розвідці, відповідне прохання переказав Асаду начальник Головного розвідувального управління (ГРУ) Генерального штабу Збройних сил РФ - заступник начальника Генерального штабу Збройних сил РФ генерал-полковник Ігор Сергун.

За даними FT, прохання Путіна, передане Сергуном, який працював у Сирії за часів СРСР, розгнівало Асада, він відмовився. У зв'язку із цим видання зазначає, що надії на дипломатичне врегулювання сирійської кризи знову зведені нанівець.

"Путін зазирнув під капот сирійського режиму", - сказав FT можновладний чиновник у європейській розвідці, який розмовляв на умовах анонімності. За його словами, російський лідер "знайшов значно більше проблем, ніж йому хотілося б". Він також зазначив, що ця авантюра Росії обернулася невдачею, і Асад чітко дав зрозуміти Сергуну, що Росія в Сирії не має майбутнього, допоки він залишатиметься при владі.

У понеділок, 25 січня, в Женеві повинні пройти переговори між представниками ворогуючих сирійських сторін, проте в ООН сумніваються, що вони обернуться проривом, зазначає видання.

Ігор Сергун помер 3 січня 2016 року на 59-му році життя в будинку відпочинку ФСБ "Москвич" у Московській області після інфаркту. При цьому анонімне джерело Stratfor стверджувало, що насправді він помер 1 січня в Лівані. Проте прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков спростував це твердження.

Оновлено: Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков не підтвердив інформацію про пропозицію Асаду піти у відставку, повідомляє ТАСС.

"Ні, це не так", - заявив Пєсков.

Росія почала військово-повітряну операцію в Сирії 30 вересня 2015 року. Країну не раз викривали у брехні щодо основної цілі авіаударів, якою було заявлено позиції "Ісламської держави".

Нагадаємо, наприкінці грудня повідомляли, що Путін на зустрічі з Керрі вимагав участі Асада у виборах президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram