ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

"Відкрита Росія" опублікувала свідчення Литвиненка про вбивство мера Нефтеюганська (документ)

Свідчення знімають з Ходорковського звинувачення у вбивстві

"Відкрита Росія" опублікувала свідчення Литвиненка про вбивство мера Нефтеюганська (документ)
Александр Литвиненко
Фото: politiken.dk

Опубліковано свідчення колишнього співробітника ФСБ, загиблого Олександра Литвиненка про причетність російських спецслужб до вбивства мера Нефтеюганська Володимира Пєтухова.

Про це повідомляє "Відкрита Росія" з посиланням на Еріка Вольфа, партнера одного з фігурантів справи про вбивство Пєтухова Леоніда Невзліна.

За словами Вольфа, Литвиненко знав, хто вбив Пєтухова. Колишній співробітник ФСБ бачив "один важливий відеозапис", коли працював у відомстві. Литвиненко погодився дати свідчення у справі про вбивство Пєтухова.

Свідчення записали у 2006 році в Тель-Авіві, де працював Вольф. "Після чого з його слів склали документ, російською та англійською мовами, який Литвиненко перевірив, переконався у правильності абсолютно всіх деталей і підписав", - розповів Вольф.

Документи зі свідченнями Литвиненка передали в міністерство юстиції Ізраїлю, а їхню копію відправили у Генеральне консульство Великобританії в Тель-Авіві.

У свідченнях Литвиненко розповідає про те, що у 1998 році йому доручили перевірити причетність співробітників російських спецслужб до вбивства мера Нефтеюганська Володимира Пєтухова. За словами Литвиненка, він побачив відеозапис, на якому один зі співробітників спецслужб доручає іншому "прибрати" мера Нефтеюганська.

"Відкрита Росія" опублікувала повний текст свідчень Литвиненка, даних під присягою.

11 грудня російське слідство звинуватило колишнього голову ЮКОСу Михайла Ходорковського в організації вбивства Пєтухова. 23 січня Ходорковського оголосили у міжнародний розшук.

За версією слідства, Ходорковський доручив Леоніду Невзліну і Олексію Пічугіну організувати вбивство Пєтухова і керуючого "Іст Петролеум Хандельсгез м.б.х" Євгенія Рибіна.

21 січня опублікували результати розслідування смерті Олександра Литвиненка, у яких згадується можлива причетність Володимира Путіна до смерті колишнього співробітника ФСБ. Слідство також вважає, що до смерті Литвиненка були причетні колишній колега Литвиненка по ФСБ, депутат Держдуми від ЛДПР Андрій Луговий і бізнесмен, колишній співробітник ГРУ, Дмитро Ковтун.

Олександр Литвиненко помер 23 листопада 2006 року. Медики припускали, що його отруїли високотоксичною отрутою талієм. Пізніше з'ясувалося, що смерть настала у зв'язку з отруєнням радіоактивним полонієм-210.

За словами вдови Литвиненка, його отруїли російські спецслужби, щоб змусити замовкнути. Колишній співробітник ФСБ звинуватив російську владу у плануванні вибухів у житлових будинках у 1999 році. Литвиненко також стверджував, що влада звинуватила у вибухах чеченських повстанців, тим самим виправдавши вторгнення в Чечню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram