ГоловнаСвіт

Прем'єр Молдови назвав надмірними вимоги опозиції про відставку уряду

Андріан Канду закликав дати уряду 100 днів для стабілізації ситуації

Прем'єр Молдови назвав надмірними вимоги опозиції про відставку уряду
Андриан Канду
Фото: canal3.md

Голова парламенту Молдови Андріан Канду назвав надмірними вимоги відставки уряду країни, які висуває опозиція Молдови, що вийшла на акції протесту.

Про це інформує Російська служба Бі-бі-сі.

Він закликав усіх заспокоїтися і дати уряду відпрацювати хоча б 100 днів, щоб стабілізувати ситуацію в країні.

"Вони (опозиція, - ред.) не визнають легітимність уряду і вимагають дострокових виборів. Є дуже мало причин для того, щоб проводити дострокові вибори. Уряд законний, про це свідчить і підтримка наших партнерів по розвитку, реакція зарубіжних лідерів, яка була вчора і сьогодні", - заявив Канду.

Зустріч представників опозиції і влади Молдови пройшла 21 січня в резиденції президента країни Миколи Тімофті. Очікували, що він також візьме участь у переговорах, але президент так і не вийшов до опозиції.

Самі опозиціонери заявили, що їх основною вимогою є відставка уряду країни. На їхню думку, його було обрано незаконно.

"Ми домовилися, що завтра до 13:00 нам повинні дати відповідь. Відставка цього уряду можлива у двох випадках: або голосуванням у парламенті, або рішенням Конституційного суду, який визнає затвердження кабінету Філіпа незаконним", - заявив голова Партії соціалістів і один із лідерів протесту Ігор Додон.

Демонстранти в четвер, 21 січня, заблокували будівлю парламенту країни. У п'ятницю опозиціонери обіцяють продовжити протести.

Нагадаємо, парламент Молдови в середу, 20 січня, затвердив нову програму уряду, його склад і кандидатуру Павла Філіпа на посаду прем'єра країни. Це відбулося без попереднього обговорення, після того як кілька партій відмовилися брати участь у пленарному засіданні. Навколо будівлі парламенту в Кишиневі зібралася багатотисячна акція протесту, учасники якої влаштували сутички з поліцією. До вечора протестувальники вийшли з-під контролю організаторів акції і увірвалися в будівлю парламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram