ГоловнаСвіт

Голова парламенту Молдови запросив організаторів протесту на переговори

Напір демонстрантів спав, але багато з них залишаються біля будівлі парламенту

Голова парламенту Молдови запросив організаторів протесту на переговори
Фото: http://vlasti.net

Голова парламенту Молдови Андріан Канду запросив організаторів протесту в Кишиневі на переговори.

Про це повідомили журналістам лідери опозиції - голова Партії соціалістів Молдови Ігор Додон і лідер "Нашої партії" Ренато Вусатий, повідомляє ТАСС.

"Завтра о 10:00 (11:00 мск) нас запросили на переговори, щоб обговорити ситуацію в країні", - сказав Додон, зазначивши, що поки що не вирішив чи братиме в них участь.

"Нам нічого обговорювати. У нас єдина вимога - відмова від затвердженого уряду і розпуск парламенту", - заявив Додон.

Як повідомляється, 20 січня Вусатий, Додон і лідер Громадянської платформи DA ("Гідність і правда") Андрій Нестасе висловилися за об'єднання зусиль, щоб домогтися спільної мети - розпуску парламенту, незважаючи на різні політичні погляди.Тисячі прихильників цих формувань пікетували будівлю парламенту, який змушений був без обговорення затвердити уряд на чолі з демократом Павлом Філіпом. Поспіхом сформована навколо Демократичної партії Молдови більшість пояснила необхідністю виведення країни з політичної кризи.

Зі свого боку, опозиція назвала дії депутатів "узурпацією влади". Вони оголосили Молдову "країною, захопленою олігархами", і домагаються дострокових виборів.

Напір демонстрантів спав, але багато з них залишаються біля будівлі парламенту, де розмістилося наметове містечко соціалістів і "Нашої партії". Тут працює польова кухня, і опозиціонери планують провести в таборі цю ніч.

Нагадаємо, парламент Молдови в середу затвердив нову програму уряду, його склад і кандидатуру Павла Філіпа на пост прем'єра країни. Це відбулося без попереднього обговорення, після того як кілька партій відмовилися брати участь у пленарному засіданні. Навколо будівлі парламенту в Кишиневі зібралася багатотисячна акція протесту, учасники якої вступили в зіткнення з поліцією. До вечора протестуючі вийшли з-під контролю організаторів акції і увірвалися в будівлю парламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram