ГоловнаСвіт

Усі помилувані у США іранці відмовилися повертатися в Іран

Шість із семи помилуваних іранців виявилися особами з подвійним громадянством США й Ірану.

Усі помилувані у США іранці відмовилися повертатися в Іран
Фото: alternativechannel.org

Жоден з іранців, звільнених з американських в'язниць, під час обміну ув'язненими не захотів повертатися в Іран.

Про це повідомляє ABC News з посиланням на чиновників, знайомих з перебігом переговорів.

Обидві сторони домовилися, що скеровують випущених в'язнів у Женеву. Швейцарія є нейтральною країною, яка протягом багатьох років діяла як дипломатичний посередник між США й Іраном.

У неділю, 17 січня, з військової бази в Тегерані злетів швейцарський літак, на борту якого були троє звільнених в'язнів-американців - журналіст Джейсон Резаян, колишній морський піхотинець Амір Хекматі і християнський пастор Саїд Абедіна.

Того самого дня зі Східного узбережжя США мав вирушити літак із сімома іраноамериканцями, випущеними з в'язниці. Але жоден із них не сів на борт. Сам літак злетів, оскільки однаково мав виконати рейс, щоб перевезти звільнених з Ірану на другу дистанцію їхнього маршруту.

Шість із семи помилуваних - особи з подвійним громадянством США й Ірану. Вони були засуджені або звинувачені у скоєнні злочинів, пов'язаних з продажем високотехнологічного обладнання в Іран в обхід ембарго. При цьому багато з них мають сім'ї, які живуть у США.

Тим часом один з п'яти американців, звільнених іранською владою, Носратулла Хосраві-Рудсарі вирішив не залишати Іран. Причина цього поки що невідома. Метью Тріветчик - американець, якого раніше затримали в Ірані, - після того як був випущений, полетів додому на комерційному рейсі.

16 січня Тегеран звільнив чотирьох громадян США, які також мали іранське громадянство, зокрема журналіста The Washington Post Резаяна. Згодом стало відомо, що на свободу також відпустили американського студента Тріветчика. У відповідь Вашингтон мав звільнити сімох іранців. Крім того, США відкликали з Інтерполу запити на затримання 14 громадян Ісламської Республіки.

Пізно ввечері того самого дня США і Євросоюз оголосили про зняття з Ірану санкцій, накладених через ядерну програму Тегерана. Рішення ухвалено на підставі висновку МАГАТЕ, що підтвердила факт виконання всіх вимог для імплементації умов ядерної угоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram