ГоловнаСвіт

Штайнмаєр назвав Іран ключем до стабілізації ситуації на Близькому Сході

Німеччина сподівається на налагодження відносин між Іраном і Саудівською Аравією

Штайнмаєр назвав Іран ключем до стабілізації ситуації на Близькому Сході
Штайнмайер
Фото: EPA/UPG

Німеччина вважає участь Ірану необхідною для стабілізації ситуації на Близькому Сході.

Про це заявив глава МЗС Німеччини Франк Вальтер Штайнмаєр, інформує агентство Рейтер.

"Нам потрібен Іран для вгамування конфліктів і відновлення в цьому схильному до кризи регіоні. І я сподіваюся, що Іран готовий до цього", - сказав міністр журналістам.

"Для початку було б дуже корисно, якби обидві сторони взяли ситуацію під контроль, не дозволяли їй посилюватися і сіли за стіл переговорів", - заявив Штаймаєр, коментуючи конфлікт між Іраном і Саудівською Аравією. За його словами, взаємні претензії між двома країнами не зникнуть найближчим часом, але зазначив, що, на його думку, побудова взаємоповаги можлива.

Конфлікт між двома близькосхідними державами розпочався 2 січня, коли в Ірані були розгромили посольство Саудівської Аравії в Тегерані і консульства цієї країни в Машхаді. Погроми саудівських посольства і консульства стали реакцією населення Ірану на звістку про страту в королівстві шиїтського проповідника Німра аль-Німра. Цього шейха разом із ще 46 людьми (серед них були і шиїти, і сунніти) стратили 2 січня. Проповіднику інкримінували заклики до заворушень, "розпалювання ворожнечі і розхитування національної єдності".

Страта шейха ан-Німра викликала обурення шиїтів в усьому регіоні. Не тільки в Ірані, але і в Бахрейні, а також на батьківщині проповідника в Саудівській Аравії розгнівані шиїти вийшли на вулиці. Страта і спровоковані нею заворушення спровокували також серйозну дипломатичну кризу. Хоча жоден саудівський дипломат під час погрому не постраждав, Ер-Ріяд розірвав відносини з Тегераном. Згодом за прикладом саудівців вчинили Бахрейн, Судан і Кувейт, а ОАЕ, хоч і не розірвали відносини, але знизили їхній статус.

Нагадаємо, що 16 січня з Ірану зняли санкції. Після цього Саудівська біржа обвалилася на 6%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram