ГоловнаСвіт

У Нігерії міністр звинуватив 55 екс-чиновників у крадіжці $9 млрд з держскарбниці

Нігерійський президент заявив про значні успіхи в боротьбі з місцевим крилом "Ісламської держави"

У Нігерії міністр звинуватив 55 екс-чиновників у крадіжці $9 млрд з держскарбниці
Нигерия
Фото: Wikipedia

Міністр інформації Нігерії Лай Мохаммед (Lai Mohammed) звинуватив 55 осіб, в тому числі колишніх губернаторів, екс-міністрів і представників уряду у крадіжці $9 млрд з казни Нігерії.

Як повідомляє Associated Press, звинувачення Мохаммеда прозвучали під час ініціалізації "національної кампанії з інформування", в рамках якої він закликав нігерійців приєднатися до боротьби з корупцією, яка процвітає в країні з найбільшою в Африці економікою, населенням та обсягами виробництва нафти.

Мохаммед заявив, що вкрадену суму в розмірі 1,35 трлн нігерійських найр можна було витратити на будівництво 36 лікарень або навчання 4000 дітей аж до університетської освіти. За слова міністра, гроші розікрали в період з 2006-го по 2013 роки, коли долар коштував приблизно 150 найр. Він не назвав імена 55 осіб, звинувачених у крадіжці, але зазначив, що серед них є банкіри та бізнесмени.

Зі вкрадених $9 млрд близько $2,1 млрд призначалися для закупівлі зброї для боротьби проти 6-річних ісламістських заколотів угруповання "Боко Харам" (зараз "Західноафриканська провінція "Ісламської держави"), під час яких вбили 20 тис. осіб. За словами міністра, замість цього кошти використовувалися у виборчій кампанії колишнього президента Нігерії Гудлака Джонатана і його партії. Джонатан поступився на виборах 2014 року колишньому військовому диктатору Мухаммаду Бухарі, який пообіцяв покінчити з корупцією і заколотами.

У понеділок, 18 січня, Бухарі заявив, що багатонаціональним збройним силам вдалося потіснити бойовиків "Боко Харам" і вигнати їх з усіх утримуваних ними територій.

Крім того, глава держави відкинув припущення, що війна проти корупції є вендетою проти опозиції. "Якщо ми не знищимо корупцію, корупція знищить Нігерію", - зазначив він.

Як зазначає АР, судова влада Нігерії відіграє вирішальну роль у боротьбі з корупцією. Три різні суди ухвалили рішення про заставу для колишнього радника Джонатана з питань національної безпеки Самбо Дасукі, якого звинувачують у пособництві у крадіжці $2,1 млрд. Бухарі заявив, що не дозволить Дасукі вийти з в'язниці.

Нагадаємо, в березні повідомлялося, що Нігерія залучила до боротьби з "Боко Харам" найманців із ПАР та країн колишнього СРСР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram