ГоловнаСвіт

Президент Польщі: "Північний потік-2" підриває згуртованість ЄС

Країни Східної Європи продовжують наполягати на скасуванні будівництва російського газопроводу.

Президент Польщі: "Північний потік-2" підриває згуртованість ЄС
Анджей Дуда
Фото: podrobnosti.ua

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що проект газопроводу "Північний потік-2", який повинен піти в обхід України, обумовлений політичними чинниками значно більше, ніж економічними, і підриває згуртованість ЄС.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Ми не згідні з таким вкладенням капіталу", - сказав Дуда в Брюсселі на спільному брифінгу з головою Євроради Дональдом Туском.

На початку грудня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що будівництво такого газопроводу суперечить інтересам Євросоюзу і має бути скасоване. На думку політика, трубопровід залишає Україну, Польщу і Словаччину "без мільярдів доларів доходів" й узалежнює Європу від "Газпрому".

"Північний потік-2" зазнає критики передусім з боку східноєвропейських держав-членів ЄС. Наприкінці листопада міністр економіки Словаччини Вазил Гудак заявив, що втрати країни від "Північного потоку-2" становитимуть $400 млн на рік (держава отримує гроші від транзиту російського газу в Західну Європу).

Російський "Газпром" 4 вересня підписав з європейськими енергокомпаніями зобов'язувальну акціонерну угоду щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2". Підписання не анонсували до останнього моменту. "Газпром" матиме контрольний пакет, німецькі E.On і Wintershall, австрійська OMV і англо-голландська Shell отримають по 10%, французька Engie - 9%.

Введення трубопроводу в експлуатацію заплановане на четвертий квартал 2019 року. Проект "Північний потік-2" передбачає прокладення двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік із Росії в Німеччину дном Балтійського моря.

Нагадаємо, раніше і Дональд Туск заявив, що не бачить користі від "Північного потоку-2".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram