ГоловнаСвіт

З Ірану зняли санкції

МАГАТЕ підтвердило виконання умов ядерної угоди.

З Ірану зняли санкції
Фото: EPA/UPG

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило, що Іран виконав умови липневої ядерної угоди, що дозволяє зняти з нього санкції.

Як зазначає AFP, перевірка на місцях підтвердила, що Іран ужив усіх необхідних заходів відповідно до вимог угоди. Так з'явилися підстави для так званого дня імплементації угоди, після чого має розпочатися пом'якшення санкцій.

Після цього з'явилася заява держсекретаря США Джона Керрі, що Америка знімає ядерні санкції з Ірану. Про це також заявила голова дипломатії Євросоюзу Федеріка Могеріні.

Нагадаємо, 14 липня 2015 року США, Росія, КНР, Великобританія, Франція, Німеччина та Іран досягли угоди щодо ядерної програми Тегерана.

Згідно з домовленостями, Іран зобов'язався позбутися 98% наявного ядерного палива і скоротити дві третини центрифуг, а також демонтувати ядерний реактор в Араці. В обмін на це з Тегерана знімуть санкції, які можуть бути повернуті, якщо Ісламська Республіка не виконає своїх зобов'язань.

У разі зняття санкцій Іран отримає доступ до своїх заморожених активів на рахунках за кордоном, вартість яких становить до 100 млрд доларів.

Іран також зможе збільшити експорт нафти на 500 тис. барелів на день. Країна має четверті за масштабами запаси нафти в світі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram