ГоловнаСвіт

Держдеп пояснив слова Обами про Україну з промови в Конгресі

Президент США не мав на увазі нічого образливого.

Держдеп пояснив слова Обами про Україну з промови в Конгресі
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама мав на увазі режим Віктора Януковича, коли назвав Україну державою-клієнтом РФ. Про це йдеться в коментарі Державного департаменту США, наданому Укрінформу.

"Президент у своїй промові мав на увазі попередні довготривалі зусилля Росії зі зміцнення режиму колишнього президента Януковича для того, щоб перешкодити Україні просуватися далі в напрямку інтеграції з Європою, а також нинішню окупацію Криму, її широкомасштабні зусилля на підтримку озброєних груп, що діють у Східній Україні, й інші зусилля, спрямовані на дестабілізацію країни", - сказано в ньому.

У Держдепі запевнили, що у Вашингтоні, "як і раніше, прихильні до надання допомоги українському народу побудувати країну - мирну, квітучу та вільну у виборі власної долі".

Нагадаємо, Обама заявив, що, "незважаючи на жорстке падіння економіки, Росія витрачає значні ресурси на підтримку України та Сирії - країн-клієнтів, які вислизають з її орбіти" (Even as their economy severely contracts, Russia is pouring resources in to prop up Ukraine and Syria – client states they saw slipping away from their orbit). Багато хто витлумачив слова Обами так, буцім він вважає Україну утриманкою або сателітом Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram