ГоловнаСвіт

Єврокомісія перевірить відповідність нових польських законів цінностям ЄС

Уряд Польщі відкидає всі звинувачення в порушенні європейських цінностей.

Єврокомісія перевірить відповідність нових польських законів цінностям ЄС
Франс Тиммерманс
Фото: EPA/UPG

Єврокомісія має намір перевірити, чи дотримується Польща цінностей Євросоюзу.

Про це повідомляє BBC News.

За словами першого заступника голови Європейської комісії Франса Тіммерманса, необхідно дати попередню оцінку крокам польського уряду відповідно до правил ЄС.

Польський уряд, своєю чергою, відкидає всі звинувачення в порушенні європейських цінностей. Голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський назвав заяву Тіммерманса "безладною" і зажадав надати критичні зауваження ЄС у письмовій формі, водночас зазначивши, що внутрішнє законодавство країни не може бути предметом оцінки Єврокомісії. Прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло у промові перед депутатами парламенту країни заявила, що рішення уряду не порушує демократичних норм - навпаки, воно сповняє сподівання поляків, які проголосували за партію "Право і справедливість" у вересні 2015 року.

Згідно із законодавством ЄС, Єврокомісія має право вжити заходів, якщо уряд країни-члена Євросоюзу ухвалює закон, який становить "системну загрозу" для фундаментальних цінностей ЄС. Зокрема делегацію країни можуть тимчасово позбавити права голосу в Раді ЄС, де формується політика Євросоюзу.

7 січня президент Польщі Анджей Дуда підписав ухвалені парламентом ще в грудні поправки до закону про ЗМІ. Згідно з новою редакцією документа, конкурси на місця в правлінні та в наглядовій раді Польського громадського телебачення та Польського радіо скасують, а їхніх членів буде затверджувати міністр казначейства. Це рішення спровокувало критику з боку Європейської мовної спілки, Асоціації європейських журналістів і Єврокомісії, а також низку протестів у містах країни.

Наприкінці грудня 2015 року Дуда затвердив поправки до закону про Конституційний суд, який позбувся прав припиняти повноваження суддів. Тепер зробити це можна тільки за запитом президента або міністра юстиції.

У грудні у багатьох польських містах пройшли великі маніфестації протесту проти дій уряду. У суботу, 19 грудня, на демонстрацію у Варшаві вийшли 20 тис. людей, які вимагали не допустити ухвалення нового закону, проте їхня вимога не була виконана.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram