ГоловнаСвіт

Міністр фінансів РФ заявив про загрозу повторення кризи 1998 року

У Кремлі аргументували необхідність секвестру бюджету

Міністр фінансів РФ заявив про загрозу повторення кризи 1998 року
Фото: EPA/UPG

Міністр фінансів Росії Антон Сілуанов заявив, що країні загрожує повторення кризи 1998 року, якщо терміново не виправити державний бюджет.

"Наше завдання зараз - привести бюджет у відповідність з новими реаліями. Якщо ми цього не зробимо, то відбудеться те саме, що було у 98-99 роках, коли населення заплатить через інфляцію за те, що ми не зробили в рамках приведення бюджету у відповідність з новими реаліями", - сказав він у середу, виступаючи на так званому гайдарівському форумі, пише "Интерфакс".

У період 1998-99 років російський бюджет автоматично через високий зріст інфляції підлаштувався під нові макроекономічні умови, скоротившись відносно ВВП на 10 процентних пунктів. "Але це було зроблено стихійно, через зростання інфляції, через скорочення в реальному вираженні всіх витрат. Чи можемо ми собі таке зараз дозволити? Звичайно, це неправильно. Це найгірший варіант розвитку", - зазначив Сілуанов.

Він додав, що у зв'язку з цим прийнято рішення скоротити незахищені статті бюджету РФ на 10%. Також ведеться робота над збільшенням доходів бюджету з боку податкової, митної служби, Росалкоголю. Крім того, додаткові доходи розраховують отримати за рахунок приватизації.

Нагадаємо, схвалений наприкінці грудня бюджет Росії на 2016 рік розраховувався на підставі дефіциту у 3% ВВП. В основі бюджету лежить прогноз, згідно з яким середня вартість нафти у 2016 році становитиме $50 за барель, а зростання ВВП - 0,7%. З моменту ухвалення бюджету ситуація погіршилася, тому що ціна на нафту вже знаходиться в районі $30.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram