ГоловнаСвіт

Кандидат у прем'єри Латвії пообіцяв перевести російські школи на латиську мову навчання

Кучінскіс вважає, що російськомовним потрібна покращена інтеграція

Кандидат у прем'єри Латвії пообіцяв перевести російські школи на латиську мову навчання
Фото: www.comeeu.com

Кандидат на прем'єр-міністра Латвії Маріс Кучінскіс пообіцяв партнерам з можливої коаліції перевести оплачувану державою освіту виключно на латиську мову.

Про це інформує Русская служба Би-би-си.

Кучінскіс є кандидатом на пост прем'єр-міністра Латвії від політичного об'єднання "Союз зелених і селян" (СЗС), яке входить в урядову коаліцію. Надати підтримку Кучінскісу обіцяє також праве націоналістичне об'єднання "Нацблок".

Голова "Нацбанку" Райвіс Дзінтарс заявив журналістам, що в обмін Кучінскіс готовий підтримати правих політиків з питань відмови від прийому біженців та перекладу російських шкіл на латиську мову навчання. Правда, за словами Дзінтарса, у партій розходяться погляди щодо термінів реалізації цього проекту. Сам Кучінскіс, своєю чергою, запевнив, що російськомовним потрібна покращена інтеграція.

За словами голови правління СЗК Арманда Краузе, питання переведення російських шкіл на латиську мову навчання і так вже давно перебуває на порядку денному уряду.

"Тут нічого не змінюється, це довгострокова перспектива. Конкретні терміни ми встановлювати не хочемо, квапити події - теж. Але цей процес вже триває. Російськомовні все частіше віддають дітей у латиські школи", - заявив Краузе.

Зараз у латвійських школах нацменшин 60% навчальних предметів викладається держмовою, 40% - на мові нацменшин. В урядовій декларації досі значився намір політиків рухатися в бік перегляду цієї пропорції до 2018 року.

Другим кандидатом на посаду прем'єра є екс-міністр освіти і науки, представник партії "Єдність" Карліс Шадурскіс, який свого часу відстоював шкільну реформу, що передбачала часткове переведення шкіл нацменшин на державну мову.

Нагадаємо, голова уряду Латвії Лаймдота Страуюма оголосила про відставку 7 грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram