ГоловнаСвіт

Голова Європарламенту звинуватив польський уряд у "путінізації європейської політики"

19 січня Європарламент розгляне ситуацію в Польщі

Голова Європарламенту звинуватив польський уряд у "путінізації європейської політики"
Архив
Фото: EPA/UPG

Голова Європарламенту Мартін Шульц вважає, що новий польський уряд, сформований консервативною партією "Право і справедливість", веде свою політичну лінію за російським зразком. Про це він заявив в інтерв'ю виданню Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung, повідомляє DW з посиланням на Reuters.

"Польський уряд вважає свою перемогу на виборах мандатом, який дозволяє підпорядкувати добробут держави партії, що перемогла, враховуючи як зміст політики, так і кадрів. Це путінський підхід до демократії, небезпечна путінізація європейської політики", - сказав Шульц. 19 січня Європарламент планує розглянути ситуацію в Польщі. На думку Шульца, "весь демократичний спектр від лівих до правих чітко заявляє, що така політика (польського уряду) суперечить фундаментальним європейським цінностям".

Паралелі між Польщею та Росією провела також колишня єврокомісар з питань юстиції Вівіан Редінг, яка зараз є депутатом Європарламенту. "Атака на верховенство права завжди починається з атаки на Конституційний суд. Після цього настає черга медіа, спочатку на громадські, потім на приватні. Це логіка Путіна-Орбана-Качиньського", - заявила Редінг виданню Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung. Євродепутат вважає, що Європа повинна допомогти зміцнитися польському громадянському суспільству.

Нагадаємо, що 7 січня польський президент Анджей Дуда підписав закон, який передбачає призначення і звільнення керівників державних ЗМІ міністерством фінансів Польщі. Також нещодавно нова влада домоглася прийняття в Сеймі і Сенаті закону, який ускладнює діяльність Конституційного суду. Ці кроки викликали протести польської громадськості та занепокоєння ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram