ГоловнаСвіт

Брат екс-президента Румунії отримав 4 роки в'язниці за корупцію

Траян Бесеску назвав вердикт суду "важким" і порадив братові опротестувати його

Брат екс-президента Румунії отримав 4 роки в'язниці за корупцію
Мирча Бэсэску
Фото: qmagazine.ro

У Румунії до чотирьох років в'язниці за звинуваченням у корупції засудили рідного брата колишнього президента країни Мірчу Бесеску.

Про це повідомляє ТАСС.

Як ідеться в опублікованому 9 січня вердикті трибуналу міста Констанца, його майно залишиться під арештом, крім того на користь держави буде конфісковано суму отриманого ним хабара у €265 тис.

У цій справі до трьох років позбавлення волі засуджено і бізнесмена Маріана Кепецине, який був посередником під час отримання хабара.

За рішенням суду, обом засудженим заборонено обіймати публічні посади протягом двох років після відбуття терміну покарання.

Траян Бесеску, який залишив посаду глави держави у грудні 2014 року, назвав вердикт суду "важким" і порадив братові опротестувати його відповідно до чинного законодавства.

Як повідомляється, скандал навколо сім'ї глави держави розгорівся після того, як румунські ЗМІ оприлюднили відеозапис, зроблений за допомогою прихованої камери. На ній Мірча обіцяє задіяти за винагороду вплив глави Румунії на голову Вищої судової касаційної палати Румунії, щоб звільнити "злодія в законі". Факт отримання хабара підтвердив в суді сам Ангел і його родичі.

Скандал набув блискавичного розвитку. Колишній прем'єр Румунії Віктор Понта заявив, що президент "як керівник європейської країни у такій ситуації повинен подати у відставку" і закликав парламент ініціювати імпічмент (процедуру відсторонення від посади). Однак Бесеску йти у відставку відмовився. Він виступив з заявою, в якій підкреслив, що "ніколи не обговорював з братом питання, пов'язані з процесом над Ангелом".

Це вже не перший скандал у Румунії, пов'язаний з корупцією у вищих ешелонах влади. За останні два роки на лаві підсудних опинилися колишній прем'єр, кілька міністрів, а також десятки високопоставлених представників юстиції та правоохоронних органів. У сім'ї Бесеску, наприклад, у справах про корупцію проходять його племінник і зять.

Євросоюз висловлює стурбованість у зв'язку з нездатністю влади Румунії покласти край корупції. Саме з цієї причини цій країні наразі закритий шлях у безвізову Шенгенську зону.

Нагадаємо, колишній президент України Віктор Янукович увійшов у топ-15 корупціонерів за версією Transparency International. Міжнародна організація проводить кампанію "Викрити корупціонера", в рамках якої вибирає найбільш вагомі випадки великої корупції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram