ГоловнаСвіт

У Китаї демонтували 36-метровий пам'ятник Мао Цзедуну

Золота статуя Великого керманича простояла тільки три дні

У Китаї демонтували 36-метровий пам'ятник Мао Цзедуну

У китайській провінції Хенань 8 січня зруйнували 36-метрову статую Мао Цзедуна. За словами місцевих чиновників, причина, через яку монумент було вирішено знести, незрозуміла.

Про це повідомляє lenta.ru з посиланням на китайські ЗМІ.

Будівництво гігантського пам'ятника завершилося 5 січня.

За версією Bangkok Post, проект не здобув належного схвалення з боку уряду. При цьому не уточнюється, чому його творці не проконсультувалися з керівництвом країни перед початком робіт.

На будівництво пам'ятника з бетону і сталі, покритого золотою фарбою, було витрачено 3 млн юанів (близько 460  тис. доларів). Кошти збирали жителі села в повіті Тунсюй, біля якої і перебувала статуя Великого керманича. Передбачалося, що монумент зможе залучити в регіон туристів.

Коментуючи новину про появу статуї, користувачі китайських соцмереж висміяли фотографії бетонного Мао. Так, вони писали, що пам'ятник нібито не схожий на державного діяча, а неформальний блог про життя в Китаї Shanghaiist звертав увагу на те, що біля ніг Великого керманича міститься друга голова.

Хенань одна з провінцій, що найбільше постраждали під час організованого Мао Великого стрибка. Під цією назвою в історію ввійшла економічна і політична кампанія, що проводилася в Китаї з 1958 по 1960 рік. Її метою було зміцнення індустріальної бази і різкий підйом економіки країни. У результаті цього соціального експерименту від голоду загинули 20-40 мільйонів чоловік.

Нагадаємо, в середині жовтня 2015 року в Запорізькій області викрали п'ятитонний бронзовий пам'ятник Леніну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram