ГоловнаСвіт

Обама вирішив посилити контроль над торгівлею зброєю у США

Пропозиції стосуються ліцензування всіх продавців і перевірки біографії всіх покупців.

Обама вирішив посилити контроль над торгівлею зброєю у США
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама виступає за те, щоб зробити жорсткішими правила продажу зброї цивільним особам. Під час брифінгу у вівторок він заявив, що так намагається скоротити число злочинів, що їх скоюють із використанням вогнепальної зброї.

"Сполучені Штати Америки - не єдина країна у світі, де є жорстокі та небезпечні люди. Природа не закладала в нас підвищену схильність до насильства. Але ми єдина розвинена країна у світі, де випадки масового насильства відбуваються так часто. Такого немає в інших розвинених країнах. Навіть близько", - заявив він.

Пропозиції Обами передбачають ліцензування для більшої кількості продавців зброї та перевірку біографії для широкого кола покупців. Нині перевірка клієнта є обов'язковою під час придбання зброї в магазинах, але це обмеження можна легко оминути через інтернет. Президент США вимагає, щоб ліцензію на торгівлю отримував кожен, хто торгує зброєю.

Обама наголосив, що поважає Другу поправку до Конституції і не має наміру позбавляти американців права на зброю. Але він також підкреслив, що право на життя не менш важливе.

План президента США передбачає також посилення заходів, спрямованих на дотримання нинішніх законів про обмеження обігу зброї, активізацію програм боротьби з психіатричними відхиленнями і запобігання суїцидам, розширення досліджень у галузі технологій безпечного використання зброї для запобігання випадковим смертям.

"Якщо існує програма, що дозволяє знайти загублений планшет - що з віком трапляється зі мною все частіше - чому ми не можемо зробити її для краденої зброї? Якщо дитина не може відкрутити кришечку пляшечки з аспірином, ми повинні зробити так, щоб вона не могла натиснути на спусковий гачок пістолета!" - заявив Обама.

У рамках цих зусиль передбачено в півтора разу збільшити число співробітників ФБР, які працюють у національній системі перевірок покупців зброї.

Під час промови президент США розплакався, коли згадав про стрілянину в початковій школі "Сенді-Хук", де в грудні 2012 року було вбито 12 дітей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram