ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

ЄСПЛ ухвалив перше рішення щодо затримань на Болотній площі

Росія порушила низку прав людини

ЄСПЛ ухвалив перше рішення щодо затримань на Болотній площі
Архив
Фото: РБК

Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію виплатити компенсацію у розмірі 25 тис. євро Євгену Фрумкіну, затриманому 6 травня 2012 року на Болотній площі у Москві, передає Бі-бі-сі.

Як ідеться у рішенні, оприлюдненому на сайті суду, колегія суддів постановила, що під час затримання Фрумкіна на Болотній площі було порушено його право брати участь у санкціонованих мітингах, право на особисту недоторканність, а також право на справедливий суд.

У своєму позові Фрумкін стверджував, що сутички 6 травня на Болотній де-факто спровокували поліцейські, які застосували занадто жорсткі заходи для контролю ситуації на площі.

Фрумкін звернувся до Європейського суду з прав людини наприкінці 2012 року. Його затримали на опозиційній акції разом з кількома десятками інших людей і заарештували на 15 діб, як постановили у ЄСПЛ, без справедливого судового процесу.

Як стверджували представники російської сторони, Фрумкін залишався на місці мітингу після його припинення, а також вийшов на проїжджу частину і заважав проїзду автомобілів. Ідентичні звинувачення висувалися кільком іншим затриманим на мітингу.

Нинішнє рішення ЄСПЛ - перше, що стосується заворушень на Болотній площі. Як вказано на сайті суду, у зв'язку з подіями 6 травня 2012 року позови подали ще шестеро постраждалих, в тому числі заарештований того дня опозиціонер Олексій Навальний. Решту позовів суд ще мусить розглянути.

6 травня 2012 року у Москві відбувся узгоджений із владою мітинг опозиції, не згодної з підсумками президентських виборів. Ця акція закінчилася сутичками демонстрантів з поліцією на Болотній площі.

Глава Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін пізніше заявив, що події на Болотній площі були репетицією "Майдану". Якби не жорстка реакція влади, то в Росії відбулося б те саме, що й в Україні, сказав він.

Арешти в рамках "болотної справи" тривають досі. 3 грудня 2015 року у Москві заарештували анархіста Дмитра Бученка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram