ГоловнаСвіт

Єврокомісія посилить тиск на Польщу через скандал навколо закону про ЗМІ

Найближче засідання ЄК відбудеться 13 січня

Єврокомісія посилить тиск на Польщу через скандал навколо закону про ЗМІ

Європейська комісія планує втрутитися в конфлікт навколо спірного закону про засоби масової інформації, який ухвалив 30 грудня парламент Польщі.

Про це заявив єврокомісар з цифрової економіки та суспільства Гюнтер Еттінгер в інтерв'ю тижневику Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

"Є багато аргументів на користь того, щоб задіяти правовий механізм ЄС і поставити Варшаву під нагляд", - сказав він, зазначивши, що це питання планується розглянути на найближчому засіданні Єврокомісії 13 січня.

За словами Еттінгера, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер уже поставив це питання на порядок денний і якщо будуть виявлені системні загрози для верховенства закону, то з Польщею проведуть "структурований і ґрунтовний діалог".

Передбачено, що якщо країна ніяк не реагує на зауваження Брюсселя, то комісія ініціюватиме судовий розгляд і, як наслідок, - може позбавити її права голосу. Поки що прецедентів таких рішень ще не було.

Нагадаємо, закон, проти якого протестують журналісти, передбачає реформу громадських ЗМІ, зокрема дострокове складення повноважень членів правління та наглядових рад польського громадського ТБ та Польського радіо. Їх повинен перепризначити міністр фінансів. Зміни в законі не передбачають процедуру конкурсу, а також не встановлюють термін перебування на цих посадах.

З критикою на адресу проекту закону виступили ОБСЄ, Європейський мовний союз та Асоціація європейських журналістів. А чотири директори польських громадських телеканалів пішли у відставку на знак протесту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram