ГоловнаСвіт

Україна стала членом Радбезу ООН

Місце в ключовому органі ООН буде за Україною протягом двох років

Україна стала членом Радбезу ООН
Фото: facebook.com/petroporoshenko

Україна на два роки стала членом Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй. Формальна процедура відбудеться на першому засіданні ради, проведення якого заплановано у січні.

Україна зможе брати участь у всіх засіданнях Радбезу протягом 2016-2017 років, що дозволить їй активніше привертати увагу світової спільноти до конфлікту на сході країни, а також до анексії Криму. Однак, як непостійний член ради, Україна все одно не вдасться уникнути накладення Росією права вето на ті резолюції, які є вигідними для країни.

У зв'язку з низка ряд українських дипломатів, політиків та експертів вважають за необхідне посилення роботи української делегації для позбавлення постійних членів Радбезу права вето в ситуаціях, пов'язаних зі злочинами проти людяності. Крім того, Україна вважає пріоритетом під час членства в Радбезі ООН у 2016-2017 роках посилення ефективності механізмів боротьби з тероризмом.

Президент Петро Порошенко у своєму твіттері пообіцяв, що Україна буде з гідністю нести свою відповідальність за безпеку світу.

Нагадаємо, Україна отримала місце в Радбезі ООН 15 жовтня 2015 року. За її кандидатуру проголосували 177 зі 193 країн-членів ООН при 118 необхідних. Конкуренції за місця непостійних членів не було. Україна, Єгипет, Японія, Сенегал і Уругвай претендували на п'ять вакантних місць і, відповідно, посіли їх.

Рада Безпеки ООН складається з 15 членів, серед яких п'ять постійних (Китай, Росія, Британія, США і Франція) і десять непостійних членів, яких обирають на дворічний термін. У 2015 році закінчилися повноваження Йорданії, Литви (її місце посіла Україна), Нігерії, Чаду та Чилі. Інша п'ятірка непостійних членів складається з Анголи, Венесуели, Іспанії, Малайзії та Нової Зеландії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram