ГоловнаСвіт

ЗМІ повідомили про шпигунство АНБ за керівництвом Ізраїлю

Стосунки між Обамою і Нетаньяху погіршилися через іранську ядерну угоду

ЗМІ повідомили про шпигунство АНБ за керівництвом Ізраїлю
Биньямин Нетаньяху
Фото: Биньямин Нетаньяху

Агентство національної безпеки США таємно продовжувало прослуховувати переговори керівників дружніх країн, незважаючи на обіцянку Білого дому припинити таку практику.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на анонімні джерела.

За інформацією видання, серед таких лідерів був прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху. Побоювання Вашингтона викликало його протидію укладенню ядерної угоди з Іраном.

Перехоплення АНБ переконало адміністрацію США в тому, що Ізраїль сам шпигує за переговорами щодо Ірану, які велися в Європі. До кінця 2014 року представники Білого дому знали про те, що Нетаньяху хотів би заблокувати угоду, але так і не знайшов, як це можна зробити.

У процесі збору такої інформації АНБ зафіксувало зміст деяких бесід ізраїльських політиків з американськими законодавцями і представниками єврейських груп у США.

Крім того, за даними видання, в адміністрації Обами неофіційно сформували список глав держав і урядів, щодо яких не мусили здійснювати розвідувальну діяльність.

До списку увійшли президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Ангела Меркель та інші лідери країн НАТО. Водночас деяких керівників держав-союзників з цього переліку виключили, зокрема прем'єр-міністра, а потім президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

У жовтні 2013 року у результаті викриття Едварда Сноудена, колишнього співробітника американських спецслужб, який отримав притулок у Росії, стало відомо, що АНБ і ЦРУ працювали на території ФРН і, зокрема, прослуховували телефон Меркель.

Влітку 2014 року в Німеччині вибухнув черговий шпигунський скандал. Тоді розкрили двох американських шпигунів, один з яких служив у Федеральній розвідувальній службі Німеччини (BND), а другий - у міністерстві оборони цієї країни.

Крім того, як випливало з викриттів WikiLeaks, спецслужби США перехоплювали комунікації високопоставлених французьких чиновників.

Погіршення стосунків між президентом США Бараком Обамою і Нетаньяху відбулося на тлі зусиль для досягнення угоди з Іраном. На думку ізраїльського лідера, підтримана американським лідером попередньо угода з Іраном з приводу його ядерної програми йде врозріз із національною безпекою Ізраїлю. У свою чергу Обама розкритикував жорстку позицію ізраїльського прем'єра з палестинського питання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram