ГоловнаСвіт

У США виправдали поліцейських, які застрелили 12-річного хлопчика

Суд побачив у діях правоохоронців помилки, але не знайшов складу злочину.

У США виправдали поліцейських, які застрелили 12-річного хлопчика

У США велике журі штату Огайо відмовилося висувати звинувачення двом поліцейським із міста Клівленд, які рік тому застрелили 12-річного чорношкірого підлітка Таміра Райса, котрий цілився в перехожих з іграшкового пістолета.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Держобвинувач заявив, що, на його думку, у діях правоохоронців були помилки, але не було складу злочину.

"Ми зважили на вкрай несприятливий збіг обставин - людський фактор, помилки і неузгодженість дій людей, що були причетними до цього. Дані, які ми маємо, не свідчать про злочинну поведінку поліцейських. Той, хто дзвонив у поліцію, сказав, що озброєна людина - я цитую - ймовірно, неповнолітній і що його пістолет, можливо, несправжній. Якби цю інформацію переказали поліцейським, то вони, можливо, діяли б менш жорстко", - йдеться в рішенні журі.

Окрім того, помічник прокурора Метью Майєр зазначив, що Тамір був великим для свого віку, мав зріст 170 сантиметрів і вагу 80 кілограмів, тож у поліцейських виникло переконання, що він старший, ніж є насправді.

Інцидент стався вдень 22 листопада 2014 року. До правоохоронних органів надійшов дзвінок з інформацією про озброєного чоловіка. Офіцери поліції, які прибули на місце, помітили хлопчика з невідомою зброєю. Поліцейські наказали підлітку підняти руки, а коли той відмовився і засунув руку за пазуху, один з офіцерів вистрілив йому в живіт. Хлопчика госпіталізували в тяжкому стані в медичний центр MetroHealth, де він помер наступного дня. При цьому з'ясувалося, що його пістолет був пневматичним. Поліцейський-стрілець також отримав травму ноги, за яких обставин це сталося - не уточнюють.

Торік у США було кілька таких випадків, коли чорношкірі гинули від рук поліцейських. Це призвело до численних акцій протесту по всій країні. Одним із найрезонансніших стало вбивство 18-річного Майкла Брауна 9 серпня 2014 року у Фергюсоні. Після інциденту у Фергюсоні спалахнули заворушення, вони тривали кілька тижнів. 24 листопада того ж року присяжні вирішили не висувати офіційних звинувачень проти поліцейського, що спровокувало нові заворушення. Позицію протестуючих підтримали в різних містах країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram