ГоловнаСвіт

Франція розсекретила архіви режиму Віші, лояльного до Гітлера

Тепер будь-хто зможе ознайомитися з важливими документами.

Франція розсекретила архіви режиму Віші, лояльного до Гітлера
Франция

Уряд Франції полегшив громадянам доступ до архівів поліції, а також міністерств юстиції і закордонних справ колабораційного режиму Віші, що діяв у період фашистської окупації.

Про це повідомляє ВВС.

Якщо раніше архів був відкритим тільки для журналістів і істориків, які отримували спеціальний дозвіл, то тепер будь-хто зможе ознайомитися з важливими документами, зробивши звичайний запит в адміністрацію.

Режим Віші проіснував з липня 1940-го по серпень 1944-го і діяв у загальному руслі німецької політики, проводячи репресії проти євреїв, циган і комуністів, він відправив до таборів смерті 76 тис. осіб із Франції. На території Франції тоді діяли і німецькі частини СС, і гестапо, і власна репресивна організація "Міліція".

Через 70 років після закінчення Другої світової війни залишається ще багато таємниць, пов'язаних із цією чорною сторінкою європейської та світової історії, про які стає відомо після розсекречення архівних документів. Зокрема завдяки цьому стало відомо, що Гітлер випробовував ракети V2 на німцях, перш ніж застосувати проти своїх ворогів "зброю відплати".

Нагадаємо, минулого тижня США розсекретили цілі ядерних ударів у СРСР, Східній Європі та Китаї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram