ГоловнаСвіт

Держдеп передбачив проблеми після вбивства лідера повстанського угруповання в Сирії

У Вашингтоні побоюються нових перешкод на шляху до досягнення дипломатичного вирішення сирійської кризи.

Держдеп передбачив проблеми після вбивства лідера повстанського угруповання в Сирії
Госдеп
Фото: topwar.ru

Убивство ватажка угруповання "Армія Ісламу" Захрана Аллуша може ускладнити зусилля з припинення вогню та досягнення політичного врегулювання в Сирії.

Про це на прес-конференції заявив офіційний представник Держдепу США Марк Тонер.

За його словами, США не підтримують "Армію Ісламу", оскільки "є серйозні побоювання з приводу поведінки угруповання на полі бою". При цьому Тонер підкреслив, що угруповання підтримує політичний процес, щоб покласти край конфлікту, і бореться проти "Ісламської держави" (ІД).

Тонер також нагадав, що представники угруповання були учасниками конференції опозиції в Ер-Ріяді, яку він назвав ключовим кроком у зусиллях для досягнення політичного врегулювання і національного примирення.

Представник Держдепу також висловив сподівання, що такі удари не повернуть назад досягнутий прогрес. "І ми обов'язково далі будемо заохочувати опозицію повною мірою брати участь у цьому процесі", - наголосив він.

Аллуша вбили в п'ятницю, 25 грудня, у східному передмісті Дамаска в результаті авіаударів сирійських ВПС. Угруповання після нього очолив Іссам Абу Хаммам аль-Бувейдані, також відомий як Абу Хумам.

У Сирії з 2011 року триває громадянська війна. Режиму президента Башара Асада протистоять і світські, і ісламістські групи збройної опозиції. Під час конфлікту зміцніло угруповання "Ісламська держава", бойовикам якого вдалося захопити частину території країни. Також тут активно воює "Джебхат ан-Нусра" - сирійський філія "Аль-Каїди".

З вересня минулого року авіаударів по бойовиках ІД завдає міжнародна коаліція на чолі зі США. Росія проводить свою операцію, нібито проти ІД, у Сирії з 30 вересня, проте її не раз викривали в ударах по позиціях помірної сирійської опозиції. На землі проти ісламістів у Сирії й Іраку воюють армії цих країн, курдські формування та добровольчі загони ополченців.

Кілька країн ведуть дипломатичну роботу над пошуком шляхів політичного врегулювання в Сирії. Остання за часом міжнародна зустріч, присвячена цій проблемі, відбулася у Відні 14 листопада. Про долю Асада домовитися не вдалося. США виступають за його усунення з посади.

18 грудня Радбез ООН за підсумками п'ятигодинної дискусії одностайно ухвалив резолюцію на підтримку політичного процесу в Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram