ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Російські слідчі оголосили замовником убивства Нємцова, імовірно, загиблого чеченця

Руслана Мухудінова, відомого як "Русік", оголосили в міжнародний розшук

Російські слідчі оголосили замовником убивства Нємцова, імовірно, загиблого чеченця
Фото: EPA/UPG

Слідчий комітет Російської Федерації назвав замовником і організатором убивства опозиціонера Бориса Нємцова жителя Чечні Руслана Мухудінова, знаного в цій справі як "Русік".

Як заявив представник СК РФ Володимир Маркін, якого цитує РБК, замовником і організатором вбивства Нємцова є Руслан Мухудінов, якого ЗМІ раніше називали московським водієм офіцера батальйону "Північ" Руслана Геремєєва

"Його оголошено в міжнародний розшук, - нагадав Маркін, - а кримінальну справу проти нього буде виділено в окреме провадження".

Зазначимо, що ще 25 грудня джерело агентства "Интерфакс" стверджувало, що замовники вбивства Нємцова не встановлені, а тому в самій кримінальній справі відсутній мотив замовників.

Маркін також зауважив, що 29 грудня слідчі пред'являть звинувачення в остаточній редакції Зауру Дадаєву, Анзору і Шадіду Губашевим, Тамерлану Ескерханову і Хамзату Бахаєву. Усіх їх підозрюють у скоєнні вбивства за наймом у складі організованої групи, а також у незаконному придбанні, носінні, перевезенні та зберіганні вогнепальної зброї.

За словами Маркіна, причетність фігурантів справи підтверджується висновками понад 70 судових експертиз. До справи також додаються допити свідків, результати оглядів предметів і документів, протоколи оглядів записів із камер відеоспостереження. Маркін також повідомив, що в січні 2016 року слідство планує завершити розслідування в межах основної кримінальної справи та надати зібрані матеріали для ознайомлення потерпілим.

У липні російське видання "Росбалт" із посиланням на слідчих повідомляло, що Мухудінова, можливо, вже немає в живих. Джерела розповіли, що в березні його бачили в Шолковському районі Чечні, коли в Інгушетії вже затримали підозрюваного у скоєнні вбивства Заура Дадаєва. Однак через деякий час спецслужби не змогли знайти Мухудінова в його рідній станиці Староглядівській і районах поблизу.

Нагадаємо, Нємцова вбили ввечері 27 лютого на Великому Москворецькому мосту. У справі про вбивство проходять колишній офіцер батальйону МВС "Північ" Заур Дадаєв, Хамзат Бахаєв, Тамерлан Ескерханов і брати Шагіт і Анзор Губашеви. За версією російських правоохоронних органів, Дадаєв скоїв вбивство, Бахаєв постачав спільників інформацією і мав сховати їх після нападу, Ескерханов відстежував маршрути Нємцова. Ролі братів Губашевих у скоєнні злочину слідство не розкрило.

6 грудня Слідком РФ завершив основні слідчі дії у справі Нємцова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram